Karkówka z grilla - przepisy na karkówkę na grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Karkówka z grilla

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grillaKarkówka z grilla

Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni, w ogrodach i na działkach rozpoczyna się sezon grillowy. Grillowanie to współczesny sposób biesiadowania, połączony ze spędzaniem czasu w gronie najbliższych oraz ze wspólnym przygotowywaniem jedzenia. Wśród produktów, które pojawiają się na grillu, jednym z najpopularniejszych jest karkówka. Ten rodzaj mięsa, zazwyczaj wieprzowego, idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami, sałatami albo podawany jest z pieczywem. Dobrą propozycją jest także serwowanie karkówki z różnymi dipami, które najczęściej umieszcza się w osobnych naczyniach. Przygotowanie tego mięsa z grilla jest, wbrew pozorom, niezwykle proste. Karkówkę wystarczy pokroić w dość grube plastry i marynować w lodówce przez co najmniej godzinę przed położeniem na ruszcie. To bowiem marynata nadaje niezwykłego smaku oraz aromatu. Do jej przyrządzenia wykorzystaj wybrane przyprawy oraz sosy. Jeśli chcesz, by była mocno ziołowa, użyj majeranku oraz ziół prowansalskich lub też gotowych przypraw do karkówki, które zawierają całe bogactwo składników. Wystarczy połączyć je z oliwą i powstałą w ten sposób marynatą natrzeć mięso. Niezastąpiony w tej kwestii będzie również czosnek, słodka papryka oraz chili w proszku, które nadadzą mięsu pikantnego posmaku. Do wyboru masz całą masę różnych marynat – od tych na bazie whisky, jogurtu lub majonezu, po klasyczne BBQ. Kiedy mięso jest już odpowiednio przygotowane, czas na jego grillowanie. Karkówkę opiekaj  z obu stron na ruszcie, uważając, by się zbytnio nie przypaliła. Urozmaiceniem dla klasycznej jej wersji, będzie wykonanie szaszłyków z dodatkami warzywnymi: cebulą, papryką, cukinią, bakłażanem, a nawet z grzybami (sprawdzą się tu zarówno świeże, jak i marynowane pieczarki). Gdy sezon na grillowanie się skończy, nie rezygnuj z tego rodzaju mięsa. Wystarczy zaopatrzyć się w patelnię grillową albo wykorzystać odpowiednią opcję w piekarniku, by przyrządzić smaczną i pełną aromatu karkówkę. Zrób ją i koniecznie podziel się z nami opinią.