Karkówka z grilla - przepisy na karkówkę na grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Karkówka z grilla

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grillaKarkówka z grilla

Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni, w ogrodach i na działkach rozpoczyna się sezon grillowy. Grillowanie to współczesny sposób biesiadowania, połączony ze spędzaniem czasu w gronie najbliższych oraz ze wspólnym przygotowywaniem jedzenia. Wśród produktów, które pojawiają się na grillu, jednym z najpopularniejszych jest karkówka. Ten rodzaj mięsa, zazwyczaj wieprzowego, idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami, sałatami albo podawany jest z pieczywem. Dobrą propozycją jest także serwowanie karkówki z różnymi dipami, które najczęściej umieszcza się w osobnych naczyniach. Przygotowanie tego mięsa z grilla jest, wbrew pozorom, niezwykle proste. Karkówkę wystarczy pokroić w dość grube plastry i marynować w lodówce przez co najmniej godzinę przed położeniem na ruszcie. To bowiem marynata nadaje niezwykłego smaku oraz aromatu. Do jej przyrządzenia wykorzystaj wybrane przyprawy oraz sosy. Jeśli chcesz, by była mocno ziołowa, użyj majeranku oraz ziół prowansalskich lub też gotowych przypraw do karkówki, które zawierają całe bogactwo składników. Wystarczy połączyć je z oliwą i powstałą w ten sposób marynatą natrzeć mięso. Niezastąpiony w tej kwestii będzie również czosnek, słodka papryka oraz chili w proszku, które nadadzą mięsu pikantnego posmaku. Do wyboru masz całą masę różnych marynat – od tych na bazie whisky, jogurtu lub majonezu, po klasyczne BBQ. Kiedy mięso jest już odpowiednio przygotowane, czas na jego grillowanie. Karkówkę opiekaj  z obu stron na ruszcie, uważając, by się zbytnio nie przypaliła. Urozmaiceniem dla klasycznej jej wersji, będzie wykonanie szaszłyków z dodatkami warzywnymi: cebulą, papryką, cukinią, bakłażanem, a nawet z grzybami (sprawdzą się tu zarówno świeże, jak i marynowane pieczarki). Gdy sezon na grillowanie się skończy, nie rezygnuj z tego rodzaju mięsa. Wystarczy zaopatrzyć się w patelnię grillową albo wykorzystać odpowiednią opcję w piekarniku, by przyrządzić smaczną i pełną aromatu karkówkę. Zrób ją i koniecznie podziel się z nami opinią.