Grillowana karkówka z warzywami po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z warzywami po włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

424 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

6 łyżek

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety z karkówki skrop 3 łyżkami oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, aby się zamarynowały, lub smaż od razu na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wszystko w kostkę o boku 1 cm.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 2

Krok 3

W rondlu podsmaż najpierw cebulę, potem paprykę. Gdy lekko zmiękną, dodaj cukinię.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 3

Krok 4

Naturalnie Smaczne Knorr wymieszaj z 80 ml wody i koncentratem pomidorowym.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 4

Krok 5

Wlej powstały sos do warzyw. Dodaj oliwki i duś wszystko kilka minut. Całość podawaj z usmażonym mięsem. Tak przygotowane warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do mięs i ryb z grilla.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z warzywami po włosku Grillowana karkówka z warzywami po włosku

Prawdziwy grillowy klasyk. Soczyste i kruche kawałki karkówki, podane w towarzystwie warzyw po włosku, zachwycą twoją rodzinę i przyjaciół. Każdy miłośnik grilla wie, nawet ten początkujący, że sekret pysznej karkówki tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli chcesz więc, by przyrządzona przez ciebie karkówka była soczysta i krucha, umyj ją, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Aby marynata wniknęła głęboko w strukturę mięsa, przed marynowaniem nakłuj je szpikulcem. Przygotowaną w ten sposób karkówkę odstaw w chłodne miejsce, a po kilku minutach wrzuć na ruszt. Grilluj najlepiej pod przykryciem, dzięki czemu mięso równomiernie się dopiecze. Gotowe do podania kotlety z karkówki – czyli takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste – serwuj z mieszanką warzyw w ziołowo-maślanym sosie.