Grillowana karkówka z warzywami po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z warzywami po włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

6 łyżek

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety z karkówki skrop 3 łyżkami oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, aby się zamarynowały, lub smaż od razu na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wszystko w kostkę o boku 1 cm.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 2

Krok 3

W rondlu podsmaż najpierw cebulę, potem paprykę. Gdy lekko zmiękną, dodaj cukinię.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 3

Krok 4

Naturalnie Smaczne Knorr wymieszaj z 80 ml wody i koncentratem pomidorowym.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 4

Krok 5

Wlej powstały sos do warzyw. Dodaj oliwki i duś wszystko kilka minut. Całość podawaj z usmażonym mięsem. Tak przygotowane warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do mięs i ryb z grilla.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z warzywami po włosku Grillowana karkówka z warzywami po włosku

Prawdziwy grillowy klasyk. Soczyste i kruche kawałki karkówki, podane w towarzystwie warzyw po włosku, zachwycą twoją rodzinę i przyjaciół. Każdy miłośnik grilla wie, nawet ten początkujący, że sekret pysznej karkówki tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli chcesz więc, by przyrządzona przez ciebie karkówka była soczysta i krucha, umyj ją, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Aby marynata wniknęła głęboko w strukturę mięsa, przed marynowaniem nakłuj je szpikulcem. Przygotowaną w ten sposób karkówkę odstaw w chłodne miejsce, a po kilku minutach wrzuć na ruszt. Grilluj najlepiej pod przykryciem, dzięki czemu mięso równomiernie się dopiecze. Gotowe do podania kotlety z karkówki – czyli takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste – serwuj z mieszanką warzyw w ziołowo-maślanym sosie.