Grillowana karkówka z warzywami po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z warzywami po włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 łyżki

6 łyżek

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety z karkówki skrop 3 łyżkami oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, aby się zamarynowały, lub smaż od razu na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wszystko w kostkę o boku 1 cm.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 2

Krok 3

W rondlu podsmaż najpierw cebulę, potem paprykę. Gdy lekko zmiękną, dodaj cukinię.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 3

Krok 4

Naturalnie Smaczne Knorr wymieszaj z 80 ml wody i koncentratem pomidorowym.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 4

Krok 5

Wlej powstały sos do warzyw. Dodaj oliwki i duś wszystko kilka minut. Całość podawaj z usmażonym mięsem. Tak przygotowane warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do mięs i ryb z grilla.

Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z warzywami po włosku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z warzywami po włosku Grillowana karkówka z warzywami po włosku

Prawdziwy grillowy klasyk. Soczyste i kruche kawałki karkówki, podane w towarzystwie warzyw po włosku, zachwycą twoją rodzinę i przyjaciół. Każdy miłośnik grilla wie, nawet ten początkujący, że sekret pysznej karkówki tkwi w odpowiedniej marynacie. Jeśli chcesz więc, by przyrządzona przez ciebie karkówka była soczysta i krucha, umyj ją, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Aby marynata wniknęła głęboko w strukturę mięsa, przed marynowaniem nakłuj je szpikulcem. Przygotowaną w ten sposób karkówkę odstaw w chłodne miejsce, a po kilku minutach wrzuć na ruszt. Grilluj najlepiej pod przykryciem, dzięki czemu mięso równomiernie się dopiecze. Gotowe do podania kotlety z karkówki – czyli takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste – serwuj z mieszanką warzyw w ziołowo-maślanym sosie.