
Składniki
null
null
3 łyżki
5 sztuk
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj.
Krok 2
Cytryny sparz i z 2 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok dopraw cukrem, solą, pieprzem i dodaj skórkę cytrynową. Zalej nim udka i odstaw na 30 minut.
Krok 3
Mięso wyjmij i piec w piekarniku na kratce z podłożoną blachą przez około 30 minut. Pozostały sok zagotuj, dodaj śmietanę i rosół Knorr.
Krok 4
Cytryny pokrój w plastry. Gotowe udka podaj przybrane plastrami cytryn i sosem w osobnym naczyniu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej