Udka w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka w sosie cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

null

3 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj.

Krok 2

Cytryny sparz i z 2 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok dopraw cukrem, solą, pieprzem i dodaj skórkę cytrynową. Zalej nim udka i odstaw na 30 minut.

Krok 3

Mięso wyjmij i piec w piekarniku na kratce z podłożoną blachą przez około 30 minut. Pozostały sok zagotuj, dodaj śmietanę i rosół Knorr.

Krok 4

Cytryny pokrój w plastry. Gotowe udka podaj przybrane plastrami cytryn i sosem w osobnym naczyniu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej