Tarta szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta szpinakowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

null

2 opakowania

1 sztuka

2 szklanki

null

2 sztuki

3 sztuki

150 gramów

null

null

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski, twarde masło pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wszystko ugnieć, aż powstanie kula. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 2

Czosnek posiekaj. Rozmroź szpinak.

Krok 3

Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.

Krok 4

Śmietanę utrzyj z jajkami, dodaj przyprawy. Wszystkie składniki połącz. Ciasto wyjmij z lodówki i włóż do okrągłej formy.

Krok 5

Szpinak połącz ze śmietaną, jajkami i pozostałymi składnikami i wlej na ciasto, pamiętaj o ulepieniu brzegu. Masa szpinakowa będzie bardzo "lejąca", ale pod wpływem temperatury zastyga.

Krok 6

Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej