
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
null
2 opakowania
1 sztuka
2 szklanki
null
2 sztuki
3 sztuki
150 gramów
null
null
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski, twarde masło pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wszystko ugnieć, aż powstanie kula. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.
Krok 2
Czosnek posiekaj. Rozmroź szpinak.
Krok 3
Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.
Krok 4
Śmietanę utrzyj z jajkami, dodaj przyprawy. Wszystkie składniki połącz. Ciasto wyjmij z lodówki i włóż do okrągłej formy.
Krok 5
Szpinak połącz ze śmietaną, jajkami i pozostałymi składnikami i wlej na ciasto, pamiętaj o ulepieniu brzegu. Masa szpinakowa będzie bardzo "lejąca", ale pod wpływem temperatury zastyga.
Krok 6
Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej