
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
null
2 opakowania
1 sztuka
2 szklanki
null
2 sztuki
3 sztuki
150 gramów
null
null
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski, twarde masło pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wszystko ugnieć, aż powstanie kula. Zawiń ją w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.
Krok 2
Czosnek posiekaj. Rozmroź szpinak.
Krok 3
Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek.
Krok 4
Śmietanę utrzyj z jajkami, dodaj przyprawy. Wszystkie składniki połącz. Ciasto wyjmij z lodówki i włóż do okrągłej formy.
Krok 5
Szpinak połącz ze śmietaną, jajkami i pozostałymi składnikami i wlej na ciasto, pamiętaj o ulepieniu brzegu. Masa szpinakowa będzie bardzo "lejąca", ale pod wpływem temperatury zastyga.
Krok 6
Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























