
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
null
null
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 litra
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowane mięso dokładnie umyj, natrzyj pieprzem i solą.
Krok 2
Do dużego garnka wlej piwo, włóż mięso wraz z drobno pokrojonymi warzywami oraz przecierem pomidorowym. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu.
Krok 3
Ugotowane mięso wyłóż na talerz a wywar przecedź przez sito.
Krok 4
Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą. Gotuj sos cięgla mieszając aż do zgęstnienia.
Krok 5
Dodaj 1 łyżkę octu winnego oraz do smaku pieprzem i solą. Mięso pokrój w plastry i dodaj do sosu. Zagotuj jeszcze raz aby uzyskało znakomity smak.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej