Grillowany schab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany schab

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 łyżeczka

5 łyżek

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj posiekany czosnek, suszoną cebulę, paprykę, sól, pieprz, kmin rzymski, chili i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso dokładnie posmaruj mieszanką i pozostaw do zamarynowania w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut.

Krok 2

Marynowane kotlety podsmaż na rozgrzanej patelni lub grillu. Po 2 do 3 minutach pieczenia odwróć i posmaruj świeżo zrumienioną stronę sosem BBQ. Smaż przez kolejne 2-3 minuty i ponownie odwróć. Tym razem posmaruj pędzelkiem drugą stronę. Możesz powtórzyć cały proces jeszcze raz, w zależności od wielkości kawałków.

Krok 3

Po odpowiednim usmażeniu odłóż mięso na bok i odstaw na 5 minut przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jak zrobić kotlety na bogato? Po wyjęciu ich z patelni lub grilla możesz ponownie posmarować gotowe kotlety sosem BBQ Hellmann’s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany schab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej