
Składniki
10 sztuk
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 gram
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez mieszam z roztartym czosnkiem i ziołami. Pomarańczo filetuję.
Krok 2
Sałatę układam na talerzu tworząc koło. Dodaję owoce granatu, cebulę pokrojoną w piórka. Pieczarki odsączam z zalewy i dodaję do sałatki.
Krok 3
Z papryki czerwonej robię kokardkę. Chili kroję w krążki. Z chleba wykrawam gwiazdki za pomocą foremki. Prażę na oleju na patelni. Dodaję do sałatki. Podaję z aksamitnym sosem majonezowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej