Świąteczna sałatka pod gwiazdami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna sałatka pod gwiazdami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 gram

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez mieszam z roztartym czosnkiem i ziołami. Pomarańczo filetuję.

Krok 2

Sałatę układam na talerzu tworząc koło. Dodaję owoce granatu, cebulę pokrojoną w piórka. Pieczarki odsączam z zalewy i dodaję do sałatki.

Krok 3

Z papryki czerwonej robię kokardkę. Chili kroję w krążki. Z chleba wykrawam gwiazdki za pomocą foremki. Prażę na oleju na patelni. Dodaję do sałatki. Podaję z aksamitnym sosem majonezowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna sałatka pod gwiazdami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej