Sałatka z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem

Autor: Iwona Mosoń

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 listki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

5 łyżek

60 gramów

200 gramów

6 sztuk

70 gramów

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski porwij liście sałaty i wrzuć ugotowanego, podzielonego na różyczki brokuła.

Krok 2

Rzodkiewkę pokrój na grubsze półtalarki, pomidorki na połówki, a fetę w kostkę i dorzuć do miski.

Krok 3

Oliwki odcedź z zalewy, jajka obierz i pokrój na cztery (w poprzek i wzdłuż), cebulę obierz i pokrój na pióra. Dorzuć do sałatki i wymieszaj.

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę posiekaj i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

Krok 5

Polej po wierzchu sałatki przed podaniem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej