Jajka w sosie tatarskim: przepis na faszerowane jaja | Przepisy.pl pixel

Jajka w sosie tatarskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

107

heart
884 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1939 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

5 łyżek

0.5 pęczka

100 gramów

100 gramów

40 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz.

Jajka w sosie tatarskim  - Krok 1

Krok 2

Każde jajko przekrój na pół i wyjmij żółtko.Żółtka posiekaj nożem, dodaj pokrojone drobno pieczarki, korniszony, kapary i wymieszaj z Majonezem Hellmann's Dopraw do smaku.

Jajka w sosie tatarskim  - Krok 2

Krok 3

Połówki białek układaj na zielonych liściach sałaty.

Jajka w sosie tatarskim  - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz nakładaj do ugotowanych białek. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj. Tip: Do sosu możesz dodatkowo dodać łyżkę posiekanych kaparów.

Jajka w sosie tatarskim  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    No wiadomoże domowy wymiata.Muszę zrobić a ciagle zapominam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia kowalska

    kasia kowalska , 12.07.2017

    puch tylko mało słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Snopek

    Danuta Snopek , 25.03.2016

    A gdzie są grzybki marynowane i korniszony? Co to wobec tego za sos tatarski?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Orzechowski

    Lech Orzechowski , 23.03.2016

    Chyba sos tatarski w jajkach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szkiłądź

    Agnieszka Szkiłądź , 23.03.2016

    Uwielbiam takie jajkami, robię je na każdą okazję :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Piekielnik

    Agnieszka Piekielnik , 13.03.2016

    tylko niech sos tatarski bedzie przyrzadzony wlasnorecznie a nie kupny, kazdy sklepowy najbardziej firmowy i polecany przy domowym po prostu sie musi schowac ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w sosie tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka w sosie tatarskim Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to idealna potrawa na Wielkanocny stół. Podawać ją możesz z talerzem wędlin lub deską serów, zgodnie z twoją świąteczną tradycją. Co najważniejsze, nie musisz jeść jajek jedynie od święta, pasują bowiem doskonale na wszelkie rodzinne uroczystości. Jajka na twardo z sosem tatarskim serwować możesz również jako przekąskę w ciągu dnia. Doskonale smakują na zimno. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Polega bowiem na ugotowaniu jajek na twardo i wyjęciu z nich żółtek, które zastąpione zostają kremowym farszem. Składać się na niego będą wyjęte żółtka oraz sos tatarski. Dzięki temu, że kupisz już gotowy sos, zaoszczędzisz wiele czasu. Ostro-kwaśny sos tatarski w połączeniu z żółtkami łagodnieje, nie traci jednak swojego wyjątkowego charakteru. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkręcić jego smak, do sosu dodaj posiekane kapary. Bardzo ważne jest odpowiednie podanie dania, aby prezentowało się ładnie na stole.