Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

400 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatkę jarzynową rozłóż na półmisku. Następnie wyrównaj ją np. nożem lub łyżką i posmaruj warstwą majonezu.

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - Krok 1

Krok 2

Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź i delikatnie obierz. Każde jajeczko przekrój na pół i układaj połówki jajek na powierzchni sałatki żółtkiem do góry.

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno pokrój. Udekoruj sałatkę.

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj, że jaja przepiórcze gotują się na twardo bardzo krótko. Nie więcej niż trzy minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowejPyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej

Jaki jest szybki sposób, aby prostej, klasycznej sałatce jarzynowej dodać odrobinę wykwintności? Wystarczy, że połączysz ją z ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami. Różnią się one od jaj kurzych przede wszystkim mniejszym rozmiarem i nakrapianą skorupką. Na początek jajka ugotuj na twardo – zajmie to jedynie pięć minut, a żeby łatwiej obierały się ze skorupki, zalej je potem lodowatą wodą. Obrane jajka przekrój starannie na połówki. Przygotowaną wcześniej sałatkę ułóż na półmisku, wyrównaj i posmaruj warstwą majonezu. Odpowiednia będzie chociażby warzywna sałatka przyrządzona z gotowanych ziemniaków, marchewki, groszku oraz ogórków kiszonych. Połówki jajek układaj na wierzchu sałatki żółtkiem do góry. Całość udekoruj drobno pokrojoną czerwoną papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj lekko schłodzone. Taką sałatkę możesz przygotować na przyjęcie lub świąteczny stół. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej. Życzymy smacznego.