Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

400 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatkę jarzynową rozłóż na półmisku. Następnie wyrównaj ją np. nożem lub łyżką i posmaruj warstwą majonezu.

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - Krok 1

Krok 2

Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź i delikatnie obierz. Każde jajeczko przekrój na pół i układaj połówki jajek na powierzchni sałatki żółtkiem do góry.

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno pokrój. Udekoruj sałatkę.

Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj, że jaja przepiórcze gotują się na twardo bardzo krótko. Nie więcej niż trzy minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowejPyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej

Jaki jest szybki sposób, aby prostej, klasycznej sałatce jarzynowej dodać odrobinę wykwintności? Wystarczy, że połączysz ją z ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami. Różnią się one od jaj kurzych przede wszystkim mniejszym rozmiarem i nakrapianą skorupką. Na początek jajka ugotuj na twardo – zajmie to jedynie pięć minut, a żeby łatwiej obierały się ze skorupki, zalej je potem lodowatą wodą. Obrane jajka przekrój starannie na połówki. Przygotowaną wcześniej sałatkę ułóż na półmisku, wyrównaj i posmaruj warstwą majonezu. Odpowiednia będzie chociażby warzywna sałatka przyrządzona z gotowanych ziemniaków, marchewki, groszku oraz ogórków kiszonych. Połówki jajek układaj na wierzchu sałatki żółtkiem do góry. Całość udekoruj drobno pokrojoną czerwoną papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj lekko schłodzone. Taką sałatkę możesz przygotować na przyjęcie lub świąteczny stół. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej. Życzymy smacznego.