Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej
łatwe
291 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
400 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatkę jarzynową rozłóż na półmisku. Następnie wyrównaj ją np. nożem lub łyżką i posmaruj warstwą majonezu.

Krok 2
Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź i delikatnie obierz. Każde jajeczko przekrój na pół i układaj połówki jajek na powierzchni sałatki żółtkiem do góry.

Krok 3
Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno pokrój. Udekoruj sałatkę.


Dobra rada:
Pamiętaj, że jaja przepiórcze gotują się na twardo bardzo krótko. Nie więcej niż trzy minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej
Jaki jest szybki sposób, aby prostej, klasycznej sałatce jarzynowej dodać odrobinę wykwintności? Wystarczy, że połączysz ją z ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami. Różnią się one od jaj kurzych przede wszystkim mniejszym rozmiarem i nakrapianą skorupką. Na początek jajka ugotuj na twardo – zajmie to jedynie pięć minut, a żeby łatwiej obierały się ze skorupki, zalej je potem lodowatą wodą. Obrane jajka przekrój starannie na połówki. Przygotowaną wcześniej sałatkę ułóż na półmisku, wyrównaj i posmaruj warstwą majonezu. Odpowiednia będzie chociażby warzywna sałatka przyrządzona z gotowanych ziemniaków, marchewki, groszku oraz ogórków kiszonych. Połówki jajek układaj na wierzchu sałatki żółtkiem do góry. Całość udekoruj drobno pokrojoną czerwoną papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj lekko schłodzone. Taką sałatkę możesz przygotować na przyjęcie lub świąteczny stół. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej. Życzymy smacznego.


































