Roladki z szynki konserwowej z jajkiem i chrzanem | Przepisy.pl pixel

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

255

heart
1482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4528 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 plastrów

1 opakowanie

6 łyżek

2 łyżki

4 sztuki

1 szklanka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 pęczek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Rozkrój je wzdłuż na połówki.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 1

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj chrzan, posiekany szczypior, sok z cytryny oraz pieprz (część pozostaw do dekoracji) i ½ opakowania Knorr. Całość dobrze wymieszaj.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 2

Krok 3

Osiem plastrów szynki posmaruj przygotowanym kremem i owiń nimi połówki jajek.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 3

Krok 4

Pozostałe plastry szynki zwiń w rożki i napełnij chrzanowym kremem.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część sosu Knorr rozmieszaj z wodą, oliwą oraz posiekaną natką.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 5

Krok 6

Na środku półmiska ułóż sałatę. Dookoła poukładaj zawinięte w szynkę jajka oraz rożki z kremem.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 6

Krok 7

Całość skrop przygotowanym sosem i udekoruj szczypiorem.

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 14.12.2023

    Roladki ideolo, nawet mi się udały :) Serwuję z dodatkiem rukoli, polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 19.01.2017

    Pyszotka i super wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 19.01.2017

    pyszne i super wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Bobeła

    Ewa Bobeła , 15.10.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkamiSzynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiednia na przyjęcie, przystawkę czy śniadanie. Zaletą tego dania jest łączenie w nim prostoty i elegancji. Plasterki dobrej szynki posmaruj kremem z chrzanu, szczypiorku oraz ubitej na sztywno śmietany. W część z nich włóż połówki ugotowanych na twardo jajek i zawiń w roladki. Następnie pozostałe plasterki zwiń w rożki i napełnij je puszystym chrzanowym kremem. Na półmisku ułóż miks wybranych sałat, np. masłowej, lodowej, roszponki i rukoli, a wokół niego ostrożnie połóż szynkowe roladki. Polej całość sosem koperkowo-ziołowym, by podkreślić ich smak i dodatkowo udekorować. Szynkowe roladki podawaj razem z deską serów, winogronami, a także jako dodatek do majonezowych sałatek oraz świeżego pieczywa. Możesz także urozmaicić przekąskę i część roladek przygotować z żółtego sera oraz przewiązać każdą sztukę szczypiorkiem. Sprawdź nasz prosty przepis i zrób pyszne szynkowe roladki przy najbliższej okazji.