Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
łatwe
6143 osoby zapisały
Składniki
16 plastrów
1 opakowanie
6 łyżek
2 łyżki
4 sztuki
1 szklanka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Rozkrój je wzdłuż na połówki.

Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj chrzan, posiekany szczypior, sok z cytryny oraz pieprz (część pozostaw do dekoracji) i ½ opakowania Knorr. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 3
Osiem plastrów szynki posmaruj przygotowanym kremem i owiń nimi połówki jajek.

Krok 4
Pozostałe plastry szynki zwiń w rożki i napełnij chrzanowym kremem.

Krok 5
Pozostałą część sosu Knorr rozmieszaj z wodą, oliwą oraz posiekaną natką.

Krok 6
Na środku półmiska ułóż sałatę. Dookoła poukładaj zawinięte w szynkę jajka oraz rożki z kremem.

Krok 7
Całość skrop przygotowanym sosem i udekoruj szczypiorem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiednia na przyjęcie, przystawkę czy śniadanie. Zaletą tego dania jest łączenie w nim prostoty i elegancji. Plasterki dobrej szynki posmaruj kremem z chrzanu, szczypiorku oraz ubitej na sztywno śmietany. W część z nich włóż połówki ugotowanych na twardo jajek i zawiń w roladki. Następnie pozostałe plasterki zwiń w rożki i napełnij je puszystym chrzanowym kremem. Na półmisku ułóż miks wybranych sałat, np. masłowej, lodowej, roszponki i rukoli, a wokół niego ostrożnie połóż szynkowe roladki. Polej całość sosem koperkowo-ziołowym, by podkreślić ich smak i dodatkowo udekorować. Szynkowe roladki podawaj razem z deską serów, winogronami, a także jako dodatek do majonezowych sałatek oraz świeżego pieczywa. Możesz także urozmaicić przekąskę i część roladek przygotować z żółtego sera oraz przewiązać każdą sztukę szczypiorkiem. Sprawdź nasz prosty przepis i zrób pyszne szynkowe roladki przy najbliższej okazji.