Szynka w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

173

3664 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2981 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżeczek

20 plastrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

5 sztuk

0.7 litra

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój na ćwiartki.

Szynka w galarecie - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj 0,7 litra wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr – gotuj chwilę. Następnie zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia w bulionie.

Szynka w galarecie - Krok 2

Krok 3

Na desce rozłóż plastry szynki. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu i ułóż na nich po ćwiartce ugotowanego jajka – zwiń roladki.

Szynka w galarecie - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane roladki ułóż dekoracyjnie na półmisku i zalej nieco wystudzoną płynną galaretą. Udekoruj gałązkami natki i wstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu stężenia galarety. Podawaj z cząstkami cytryny.

Szynka w galarecie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Chacinska

    Elżbieta Chacinska , 16.02.2018

    Smakowało, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Chacinska

    Elżbieta Chacinska , 16.02.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta nowicka

    marta nowicka , 14.12.2017

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Efektowna i smaczna przystawka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pierzchała

    Katarzyna Pierzchała , 12.10.2016

    pyszna potrawa, przystawka a wygląd rewelacyjny, prosta w przygotowaniu i efektowna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 24.03.2016

    nie, dziękuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kędziorek

    Adam Kędziorek , 24.03.2016

    Oczami można jeść :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • biesalskadorota biesalskadorota

    biesalskadorota biesalskadorota , 28.01.2016

    super bardzo efektowne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malik

    Małgorzata Malik , 07.12.2015

    super i szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malik

    Małgorzata Malik , 07.12.2015

    super i szybkp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Ambrozy

    Czeslawa Ambrozy , 06.12.2015

    roladki świąteczne bardzo ładnie prezentują się na półmisku, smaczne i łatwe w przygotowaniu dziękuję ze można korzystać z fajnych przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kuzniar

    Mariola Kuzniar , 26.11.2015

    mariolakuzniar89@gmail.com

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w galarecieSzynka w galarecie

Galaretka z jajkiem i szynką to jedna z popularnych polskich potraw Wielkanocnych. Możesz ją przyrządzić jednak także wówczas, gdy w lodówce zostaną ci resztki szynki i rosołu z poprzedniego dnia. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska na towarzyskim przyjęciu w ramach tzw. zimnej płyty. Najlepiej smakować będzie z odrobiną ostrego chrzanu albo polana łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego. Zadbaj o to, by nie tylko pysznie smakowała, ale także pięknie się prezentowała na półmisku. Roladki powinny być starannie zawinięte, a na koniec udekorowane ziołami i kawałkami pomarańczy. W słonej galarecie podawać można nie tylko mięsa oraz jajka – dobrze smakować będzie ona także z rybą np. łososiem lub gotowanymi warzywami – marchewką, groszkiem i brokułami.