
Składniki
6 łyżeczek
20 plastrów
2 łyżeczki
0.5 pęczka
5 sztuk
0.7 litra
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój na ćwiartki.

Krok 2
W rondlu zagotuj 0,7 litra wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr – gotuj chwilę. Następnie zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia w bulionie.

Krok 3
Na desce rozłóż plastry szynki. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu i ułóż na nich po ćwiartce ugotowanego jajka – zwiń roladki.

Krok 4
Tak przygotowane roladki ułóż dekoracyjnie na półmisku i zalej nieco wystudzoną płynną galaretą. Udekoruj gałązkami natki i wstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu stężenia galarety. Podawaj z cząstkami cytryny.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka w galarecie
Szynka w galarecie to prosta przekąska, która robi wielkie wrażenie na kubkach smakowych. Żelatyna, szynka gotowana, chrzan, natka pietruszki, woda, jajka i bulion – tyle potrzebujesz, by przyrządzić szynkę w galarecie. Przepis na nią jest niezwykle prosty!
Dla kogo?
Miłośnicy mięsa w galarecie powinni polubić ten przepis. Polecamy go także dla tych, którzy nie lubią marnowania jedzenia. W lodówce stoi rosół z poprzedniego dnia? Wymieszaj go z żelatyną, a później zalej nim ugotowane jajka, owinięte w plastry mięsa. Szynka z jajkiem w galarecie gotowa!
Na jaką okazję?
Szynka zawijana w galarecie to znakomita przekąska na party ze szwedzkim stołem. Sprawdzi się także na kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Szynka z jajkiem w galarecie prezentuje się znakomicie na stole, więc gdy tylko się pojawi, obserwuj ich reakcje! Urocze roladki podbiją ich serca i podniebienia.
Czy wiesz, że?
Natka pietruszki, którą udekorujesz szynkę zawijaną w galarecie, może dłużej zachować swoją świeżość, jeśli schowasz ją do woreczka foliowego i włożysz do lodówki. Nie zapomnij o tym, by przed przygotowaniem szynki w galarecie z jajkiem dokładnie ją opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Dla urozmaicenia:
Możesz dowolnie zmieniać zawartość roladek z szynką w galarecie lub dekoracje na półmisku według swoich upodobań. Szynkę w galarecie z jajkiem podawaj np. skropioną octem jabłkowym, sokiem cytrynowym, z cząstkami cytryny lub pomarańczy. Możesz je także posypać świeżymi ziołami.