Składniki
6 łyżeczek
20 plastrów
2 łyżeczki
0.5 pęczka
5 sztuk
0.7 litra
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
W rondlu zagotuj 0,7 litra wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr – gotuj chwilę. Następnie zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia w bulionie.
Krok 3
Na desce rozłóż plastry szynki. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu i ułóż na nich po ćwiartce ugotowanego jajka – zwiń roladki.
Krok 4
Tak przygotowane roladki ułóż dekoracyjnie na półmisku i zalej nieco wystudzoną płynną galaretą. Udekoruj gałązkami natki i wstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu stężenia galarety. Podawaj z cząstkami cytryny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka w galarecie
Galaretka z jajkiem i szynką to jedna z popularnych polskich potraw Wielkanocnych. Możesz ją przyrządzić jednak także wówczas, gdy w lodówce zostaną ci resztki szynki i rosołu z poprzedniego dnia. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska na towarzyskim przyjęciu w ramach tzw. zimnej płyty. Najlepiej smakować będzie z odrobiną ostrego chrzanu albo polana łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego. Zadbaj o to, by nie tylko pysznie smakowała, ale także pięknie się prezentowała na półmisku. Roladki powinny być starannie zawinięte, a na koniec udekorowane ziołami i kawałkami pomarańczy. W słonej galarecie podawać można nie tylko mięsa oraz jajka – dobrze smakować będzie ona także z rybą np. łososiem lub gotowanymi warzywami – marchewką, groszkiem i brokułami.