Szynka w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

169

3629 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2887 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżeczek

20 plastrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

5 sztuk

0.7 litra

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój na ćwiartki.

Szynka w galarecie - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj 0,7 litra wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr – gotuj chwilę. Następnie zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia w bulionie.

Szynka w galarecie - Krok 2

Krok 3

Na desce rozłóż plastry szynki. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu i ułóż na nich po ćwiartce ugotowanego jajka – zwiń roladki.

Szynka w galarecie - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane roladki ułóż dekoracyjnie na półmisku i zalej nieco wystudzoną płynną galaretą. Udekoruj gałązkami natki i wstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu stężenia galarety. Podawaj z cząstkami cytryny.

Szynka w galarecie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Chacinska

    Elżbieta Chacinska , 16.02.2018

    Smakowało, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Chacinska

    Elżbieta Chacinska , 16.02.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta nowicka

    marta nowicka , 14.12.2017

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Efektowna i smaczna przystawka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pierzchała

    Katarzyna Pierzchała , 12.10.2016

    pyszna potrawa, przystawka a wygląd rewelacyjny, prosta w przygotowaniu i efektowna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 24.03.2016

    nie, dziękuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kędziorek

    Adam Kędziorek , 24.03.2016

    Oczami można jeść :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • biesalskadorota biesalskadorota

    biesalskadorota biesalskadorota , 28.01.2016

    super bardzo efektowne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malik

    Małgorzata Malik , 07.12.2015

    super i szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malik

    Małgorzata Malik , 07.12.2015

    super i szybkp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Ambrozy

    Czeslawa Ambrozy , 06.12.2015

    roladki świąteczne bardzo ładnie prezentują się na półmisku, smaczne i łatwe w przygotowaniu dziękuję ze można korzystać z fajnych przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kuzniar

    Mariola Kuzniar , 26.11.2015

    mariolakuzniar89@gmail.com

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w galarecieSzynka w galarecie

Galaretka z jajkiem i szynką to jedna z popularnych polskich potraw Wielkanocnych. Możesz ją przyrządzić jednak także wówczas, gdy w lodówce zostaną ci resztki szynki i rosołu z poprzedniego dnia. Potrawa ta świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska na towarzyskim przyjęciu w ramach tzw. zimnej płyty. Najlepiej smakować będzie z odrobiną ostrego chrzanu albo polana łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego. Zadbaj o to, by nie tylko pysznie smakowała, ale także pięknie się prezentowała na półmisku. Roladki powinny być starannie zawinięte, a na koniec udekorowane ziołami i kawałkami pomarańczy. W słonej galarecie podawać można nie tylko mięsa oraz jajka – dobrze smakować będzie ona także z rybą np. łososiem lub gotowanymi warzywami – marchewką, groszkiem i brokułami.