Szynka w galarecie z jajkiem: przepis - zawijana | Przepisy.pl pixel

Szynka w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

3748 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżeczek

20 plastrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

5 sztuk

0.7 litra

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój na ćwiartki.

Szynka w galarecie - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj 0,7 litra wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr – gotuj chwilę. Następnie zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia w bulionie.

Szynka w galarecie - Krok 2

Krok 3

Na desce rozłóż plastry szynki. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu i ułóż na nich po ćwiartce ugotowanego jajka – zwiń roladki.

Szynka w galarecie - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane roladki ułóż dekoracyjnie na półmisku i zalej nieco wystudzoną płynną galaretą. Udekoruj gałązkami natki i wstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu stężenia galarety. Podawaj z cząstkami cytryny.

Szynka w galarecie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Chacinska

    Elżbieta Chacinska , 16.02.2018

    Smakowało, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Chacinska

    Elżbieta Chacinska , 16.02.2018

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta nowicka

    marta nowicka , 14.12.2017

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Efektowna i smaczna przystawka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pierzchała

    Katarzyna Pierzchała , 12.10.2016

    pyszna potrawa, przystawka a wygląd rewelacyjny, prosta w przygotowaniu i efektowna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 24.03.2016

    nie, dziękuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kędziorek

    Adam Kędziorek , 24.03.2016

    Oczami można jeść :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota  Biesalska

    Dorota Biesalska , 28.01.2016

    super bardzo efektowne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malik

    Małgorzata Malik , 07.12.2015

    super i szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malik

    Małgorzata Malik , 07.12.2015

    super i szybkp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Ambrozy

    Czeslawa Ambrozy , 06.12.2015

    roladki świąteczne bardzo ładnie prezentują się na półmisku, smaczne i łatwe w przygotowaniu dziękuję ze można korzystać z fajnych przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kuzniar

    Mariola Kuzniar , 26.11.2015

    mariolakuzniar89@gmail.com

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w galarecieSzynka w galarecie

Szynka w galarecie to prosta przekąska, która robi wielkie wrażenie na kubkach smakowych. Żelatyna, szynka gotowana, chrzan, natka pietruszki, woda, jajka i bulion – tyle potrzebujesz, by przyrządzić szynkę w galarecie. Przepis na nią jest niezwykle prosty!

Dla kogo?

Miłośnicy mięsa w galarecie powinni polubić ten przepis. Polecamy go także dla tych, którzy nie lubią marnowania jedzenia. W lodówce stoi rosół z poprzedniego dnia? Wymieszaj go z żelatyną, a później zalej nim ugotowane jajka, owinięte w plastry mięsa. Szynka z jajkiem w galarecie gotowa!

Na jaką okazję?

Szynka zawijana w galarecie to znakomita przekąska na party ze szwedzkim stołem. Sprawdzi się także na kolacji dla rodziny lub przyjaciół. Szynka z jajkiem w galarecie prezentuje się znakomicie na stole, więc gdy tylko się pojawi, obserwuj ich reakcje! Urocze roladki podbiją ich serca i podniebienia.

Czy wiesz, że?

Natka pietruszki, którą udekorujesz szynkę zawijaną w galarecie, może dłużej zachować swoją świeżość, jeśli schowasz ją do woreczka foliowego i włożysz do lodówki. Nie zapomnij o tym, by przed przygotowaniem szynki w galarecie z jajkiem dokładnie ją opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Dla urozmaicenia:

Możesz dowolnie zmieniać zawartość roladek z szynką w galarecie lub dekoracje na półmisku według swoich upodobań. Szynkę w galarecie z jajkiem podawaj np. skropioną octem jabłkowym, sokiem cytrynowym, z cząstkami cytryny lub pomarańczy. Możesz je także posypać świeżymi ziołami.