Wieniec wielkanocny w galarecie z kury - przepis | Przepisy.pl

Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

3 ziarna

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy,warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny

Krok 2

Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki

Krok 3

Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nożem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę zrobiona według przepisu

Krok 4

Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)

Mariola

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej