Wieniec wielkanocny w galarecie z kury - przepis | Przepisy.pl pixel

Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

3 ziarna

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy,warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny

Krok 2

Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki

Krok 3

Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nożem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę zrobiona według przepisu

Krok 4

Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)

Mariola

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Soczysty rolowany boczek
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej