Zastanawiasz się, co podać na obiad wielkanocny, by był smaczny i wykwintny? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik. Znajdziesz w nim inspiracje na wyjątkowe wiosenne przystawki, zupy, dania główne i desery.

Wielkanocne przystawki

Co podać na obiad wielkanocny? Jakie przystawki się sprawdzą? Jajka, popularny składnik wielu wielkanocnych potraw, są symbolem wiosennych świąt. Prawdopodobnie zostaną podane na śniadanie, więc podczas obiadu warto je pominąć i postawić na świeże warzywa. Niech będą tylko dodatkiem, np. do wielkanocnych koreczków z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. Łososia użyj także do przygotowania tartaletek ze szpinakiem, carpaccio czy racuszków ziemniaczanych. Dobrym rozwiązaniem będą także drobne paszteciki mięsne z ciasta francuskiego albo pasztet z wątróbek. Spróbuj również bezmięsnego: z soczewicy, selera albo cukinii i zielonego groszku.

Zupy na Wielkanoc

Jeśli szukasz alternatywy dla wielkanocnego żurku, sięgnij po kolejny z typowo świątecznych składników, czyli chrzan. Zrobisz z niego wyrazistą, kremową zupę chrzanową z jajkiem. Będzie dobrym wyborem nie tylko ze względu na swój smak. Jest szybka w przygotowaniu, co ma szczególne znaczenie w pracowitym przedświątecznym czasie. Wystarczy przygotować zasmażkę, zalać ją bulionem, dodać białą kiełbasę, a następnie także tarty chrzan i śmietanę. Zastanawiasz się, co podać na obiad wielkanocny? Ugotuj zupę szczawiową albo szpinakową. Na uroczysty obiad sprawdzą się też wszelkie zupy kremy, np. z borowików, kalafiora albo brokułu.

Co podać na obiad wielkanocny – dania główne

Jeśli nie wiesz, co podać na obiad wielkanocny, postaw na mięso. To świetna okazja, by wypróbować nowy przepis. Przygotuj np. pieczeń wielkanocną z grzybami i wędzoną śliwką. Przyrządzana jest z mięsa mielonego, więc piecze się ją stosunkowo szybko w porównaniu z klasyczną. Przygotowanie również nie zajmuje dużo czasu – wystarczy, że połączysz mięso z jajkiem, grzybami, śliwkami oraz sosem grzybowym. Dzięki dodaniu tego ostatniego do surowego mięsa, gotowa potrawa będzie soczysta i wyrazista w smaku. Jeśli wolisz drób, przyrządź np. roladki z indyka i nadziej je serem, orzechami, szpinakiem albo innymi dodatkami. Dobrym wyborem będzie też wielkanocny schab, peklowana szynka albo pieczony królik. Do mięs podawaj opiekane ziemniaki i warzywa, np. sałatkę z porów z dodatkiem selera, jabłek, rodzynków i orzechów. Jeśli lubisz prostotę, połącz miks sałat z ogórkiem, oliwkami i włoskim dressingiem.

Wielkanocne desery

Jeśli już wiesz, co podać na obiad wielkanocny, sprawdź, jak go zakończyć. Planując deser po wielkanocnym obiedzie, warto wybrać drobne wypieki, kremy albo lody. Świetnym rozwiązaniem będą np. czekoladowe mini serniczki. Udekoruj je świeżymi owocami albo czekoladowymi lub marcepanowymi jajkami. W wersji mini przygotujesz także mazurki oraz babeczki. Pamiętaj o użyciu bakalii, czekolady, marcepanu i innych słodkich dodatków.

Wykorzystaj nasze propozycje, przygotowując świąteczny obiad. Sięgaj po wiosenne, zielone warzywa: sałatę, ogórki, szpinak czy rzeżuchę. Udekoruj stół forsycją i bukszpanem, a następnie celebruj wolne chwile za stołem zastawionym pysznymi potrawami.