Koreczki wielkanocne: jajka przepiórcze z łososiem | Przepisy.pl pixel

Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz. Następnie przekrój każde z nich wzdłuż na pół.

Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Ogórka pokrój w grube 2 centymetrowe plastry. Na każdym krążku ułóż małą różyczkę z łososia, następnie połówkę jajka.

Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Na wierzch każdego koreczka nałóż porcję majonezu. Całość przebij wykałaczką i dodatkowo udekoruj rzeżuchą. Podawaj jako przekąskę.

Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć cienko pokrojonej szynki.

9

Opinie o przepisie

  • malgo wcislo

    malgo wcislo , 14.04.2017

    jeszcze nie probowalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kuczera

    Halina Kuczera , 13.03.2016

    Ciekawa propozycja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Boguszewski

    Arek Boguszewski , 04.04.2015

    ciocia ula lubi prychcic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dora Nd

    Dora Nd , 04.04.2015

    ,,,chyba pychotka .Kasiu dla Was wszystkich życzę zdrowych i cudownych Swiąt Wielkiej Nocy.....całuski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kiełbasa

    Irena Kiełbasa , 04.04.2015

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Pruszkowski

    Zdzisław Pruszkowski , 04.04.2015

    Myślę ,że to nie tylko ozdoba ale przy takiej ozdobie zdało by się odrobinę kropli żołądkowych oby nie przechorować !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobieta po 40- stce

    Kobieta po 40- stce , 04.04.2015

    z serdecznymi pozdrowieniami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sadowska

    Anna Sadowska , 04.04.2015

    Wzajemnie !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Malicki

    Jacek Malicki , 04.04.2015

    Zdrowych i wesołych świąt.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiemWielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem

Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem to pyszna inspiracja na kolorowe przekąski. Nie tylko świetnie smakują, ale też efektownie prezentują się na świątecznym stole. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie kwadrans. Świeży ogórek swoim łagodnym smakiem doskonale współgra z wędzonym łososiem. Całości dopełniają przepiórcze jajka, które są niezwykle delikatnie i mają też walor dekoracyjny – wyraźne żółtko wyróżnia się kolorystycznie na tle reszty składników. Koreczki możesz podawać na liściu sałaty, posypane kiełkami lub świeżym koperkiem. Doskonale pasują do nich też pomidorki koktajlowe. Jeśli chcesz, aby Twoja przekąska miała bardziej wyrazisty i nieco ostrzejszy smak, dodaj do majonezu suszone zioła lub odrobinę czarnego mielonego pieprzu. Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem to idealny sposób na przystawkę. Pobierz listę składników i przekonaj się, jak szybko je zrobić i jak wspaniale smakują. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt wielkanocnych.