Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
3 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz. Następnie przekrój każde z nich wzdłuż na pół.
Krok 2
Ogórka pokrój w grube 2 centymetrowe plastry. Na każdym krążku ułóż małą różyczkę z łososia, następnie połówkę jajka.
Krok 3
Na wierzch każdego koreczka nałóż porcję majonezu. Całość przebij wykałaczką i dodatkowo udekoruj rzeżuchą. Podawaj jako przekąskę.
Dobra rada:
Zamiast łososia możesz użyć cienko pokrojonej szynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem
Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem to pyszna inspiracja na kolorowe przekąski. Nie tylko świetnie smakują, ale też efektownie prezentują się na świątecznym stole. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie kwadrans. Świeży ogórek swoim łagodnym smakiem doskonale współgra z wędzonym łososiem. Całości dopełniają przepiórcze jajka, które są niezwykle delikatnie i mają też walor dekoracyjny – wyraźne żółtko wyróżnia się kolorystycznie na tle reszty składników. Koreczki możesz podawać na liściu sałaty, posypane kiełkami lub świeżym koperkiem. Doskonale pasują do nich też pomidorki koktajlowe. Jeśli chcesz, aby Twoja przekąska miała bardziej wyrazisty i nieco ostrzejszy smak, dodaj do majonezu suszone zioła lub odrobinę czarnego mielonego pieprzu. Wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem to idealny sposób na przystawkę. Pobierz listę składników i przekonaj się, jak szybko je zrobić i jak wspaniale smakują. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt wielkanocnych.