Tortilla z brokułami i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z brokułami i kozim serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek wraz z cebulą posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.

Krok 2

Ziemniaki obierz, zagotuj i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i smaż na złoty kolor.

Krok 3

Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku, a następnie dobrze odsącz. Kilka różyczek pozostaw do dekoracji, a pozostałe wymieszaj z ziemniakami. Całość przypraw solą i smaż kilka minut.

Krok 4

Jaja wymieszaj ze śmietaną, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Krok 5

Polej ziemniaki z brokułami, a wierzch udekoruj pozostałymi różyczkami i posyp startym kozim serem.

Krok 6

Tak przygotowaną tortillę zapiekaj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, gdy masa jajeczna się zetnie.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z brokułami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej