W kolejnym odcinku o meksykańskiej kuchni dowiecie się więcej o fajitach (faitach), czyli grillowanym mięsie (kiedyś to była wyłącznie wołowina, a teraz może być dowolne mięso lub krewetki). Dodatki do fajita podawane są oddzielnie - kawałki mięsa, warzywa np. papryka i cebula oraz ciepła, miękka tortilla. Fajita to danie z cyklu zrób to sam, bo wkładamy do placka to, na co mamy ochotę.
Szybka fajita z kurczaka:
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 papryczka chili
- 1 papryka czerwona
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 1 papryka zielona
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 papryka żółta
- olej do smażenia
- 1 czerwona cebula
- tortilla do podania
- 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w paski. Podobnie paprykę i cebulę. Mięso oraz warzywa zamarynuj w odrobinie oleju i przyprawie Knorr. Teraz rozgrzej bardzo mocno patelnię lub wok i usmaż warzywa razem z mięsem. Po kilku minutach smażenia zamieszaj zawartością patelni i kontynuuj smażenie jeszcze przez 2 minuty. W tym czasie tortillę podgrzej na suchej patelni. Na końcu dodaj do warzyw z mięsem posiekaną papryczkę chili, pokrojoną kolendrę i sok z limonki. Wymieszaj i podawaj z tortillą. Meksykańską fajita możesz podawać z sosem ze świeżych pomidorów i z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
I jeszcze taco (tako), czyli tortilla kukurydziana smażona na głębokim tłuszczu. Taka tortilla robi się krucha i można jej nadać odpowiedni kształt. Tradycyjne taco przypomina literę U. W środek wkładamy pokrojoną sałatę, pomidory, kukurydzę, fasolę, oliwki oraz mięso i ser. Czyli jest to kolejna meksykańska potrawa z cyklu, „co masz pod ręką”. :)
Stąd właśnie bierze się to całe zamieszanie z różnymi daniami w kuchni Tex Mex. Taco wymagają także odpowiedniego zabezpieczenia, czyli dużej ilości serwetek. To danie dziwnie łatwo ląduje na ubraniu. :)
I jeszcze ciekawostka. Podglądając kuchnię meksykańską zwróciłem uwagę na dania przygotowane w liściach kukurydzy. Ten bardzo ciekawy sposób zachował się jeszcze z czasów przed kolumbijskich. Mądre wykorzystanie tego, co daje nam natura. W długie, dość elastyczne liście kukurydzy można zawinąć prawie wszystko. Potem można je grillować albo potrawę przygotować np. na parze. Z grilla lubię np. rybę z pomidorami, jalapeno, czosnkiem i świeżą kolendrą. Od takie proste zestawienie. Wystarczy ryba, meksykańskie przyprawy – sok z limonki, świeża kolendra, kumin, chili, może jeszcze odrobina soli lub delikatu warzywnego. Całość zwijamy w liście zawiązując końce sznurkiem. I śmiało można grillować lub gotować na parze.
Takim typowym daniem, z wykorzystaniem liści kukurydzy, jest tamale. Dowolny farsz: ryba, mięso, warzywa i surowe ciasto z mąki kukurydzianej (masa harisa), zawinięte w kukurydziane liście i gotowane na parze. Koniecznie spróbujcie, wszystko, co potrzeba mamy dziś w zasięgu ręki albo z pewnością w sklepie. Może trzeba tylko poczekać do lata na świeżą kukurydzę.
Komentarze (0)