Chleb w jajku – przepis: smażony, obtaczany | Przepisy.pl pixel

Chleb w jajku

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

662 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój na cieniutkie płatki. Rozmąć jajka i dodaj do nich czosnek.

Chleb w jajku - Krok 1

Krok 2

Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój chleb na kromki. Obtocz kawałki chleba z dwóch stron w masie jajecznej.

Chleb w jajku - Krok 2

Krok 3

Zrumień je z obu stron. Podawaj na ciepło.

Chleb w jajku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z przepisu Chleb. Gotowanie ZERO WASTE.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb w jajku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb w jajkuChleb w jajku

Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb jajeczno-czosnkowy. To zanurzone w roztrzepanym jajku i przyprawach kromki chleba, usmażone na złocisty kolor, z dodatkiem cienkich plasterków czosnku. Sprawdź nasz przepis na chleb w jajku z przyprawami. Cudownie pachnie i wspaniale chrupie. Przekonasz się, że nieskomplikowane receptury to jest to!

Dla kogo?

Wielu dorosłych smakoszów wspomina chleb w jajku jako przepis z dzieciństwa. Przygotuj tę potrawę, jeśli też masz ochotę przywołać wspomnienia domowej kuchni i prostych smaków, które potrafiły oczarować nawet małego niejadka.

Na jaką okazję?

Chleb smażony w jajku możesz serwować jako dodatek do wszelkich zup kremów albo sałatek. Jego wielką zaletą jest szybkość przygotowania – podaj go podczas przyjęcia, kiedy skończą się ciepłe przekąski albo po prostu wtedy, kiedy brak będzie czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnej potrawy. Niech przepis na chleb w jajku z dodatkami będzie twoją tajną bronią, gdy braknie pomysłu na smaczny posiłek!

Czy wiesz, że?

Do przygotowania chleba opiekanego w jajku dobrze będzie się nadawać lekko czerstwe pieczywo, które zmięknie pod wpływem jajecznej masy. Użyj chleba albo pokrojonych na kromki bułek. Chleb w jajku smaż na niezbyt mocnym ogniu.

Dla urozmaicenia:

Chleb jajeczno-czosnkowy możesz serwować bez żadnych dodatków albo z różnorodnymi sosami. Doskonałym wyborem będzie pikantna pomidorowa salsa. Do chleba z jajkiem pasuje także wędlina, np. pieczony boczek, szynka czy podsmażone kawałki ostrej kiełbasy chorizo.