Składniki
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek pokrój na cieniutkie płatki. Rozmąć jajka i dodaj do nich czosnek.
Krok 2
Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój chleb na kromki. Obtocz kawałki chleba z dwóch stron w masie jajecznej.
Krok 3
Chleb w jajku zrumień z obu stron. Podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z przepisu Chleb. Gotowanie ZERO WASTE.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb w jajku
Jeśli lubisz grzanki francuskie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb jajeczno-czosnkowy. Jak zrobić chleb w jajku? To zanurzone w roztrzepanym jajku i przyprawach kromki chleba, usmażone na złocisty kolor, z dodatkiem cienkich plasterków czosnku. Sprawdź nasz przepis na chleb w jajku z przyprawami. Cudownie pachnie i wspaniale chrupie. Przekonasz się, że nieskomplikowane receptury to jest to!
Dla kogo?
Wielu dorosłych smakoszy wspomina chleb w jajku jako przepis z dzieciństwa. Przygotuj tę potrawę, jeśli też masz ochotę, przywołać wspomnienia domowej kuchni i prostych smaków, które potrafiły oczarować domowników w każdym wieku. Chleb w jajku to prosta i niezwykle smaczna przekąska. Przepis jest banalnie prosty, a składniki na pewno znajdą się w twojej kuchni!
Na jaką okazję?
Chleb smażony w jajku możesz serwować jako dodatek do wszelkich zup kremów albo sałatek. Jego wielką zaletą jest szybkość przygotowania – podaj go podczas przyjęcia, kiedy skończą się ciepłe przekąski albo po prostu wtedy, kiedy brak będzie czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnej potrawy. Niech przepis na chleb w jajku z dodatkami będzie twoją tajną bronią, gdy braknie pomysłu na smaczny posiłek!
Czy wiesz, że?
Do przygotowania chleba opiekanego w jajku dobrze będzie się nadawać lekko czerstwe pieczywo, które zmięknie pod wpływem jajecznej masy. Użyj chleba albo pokrojonych na kromki bułek. Chleb w jajku smaż na niezbyt mocnym ogniu.
Dla urozmaicenia:
Chleb jajeczno-czosnkowy możesz serwować bez żadnych dodatków albo z różnorodnymi sosami. Doskonałym wyborem będzie pikantna pomidorowa salsa. Do chleba z jajkiem pasuje także wędlina, np. pieczony boczek, szynka czy podsmażone kawałki ostrej kiełbasy chorizo. Wypróbuj chleb smażony w jajku ze swoimi ulubionymi dodatkami i eksperymentuj z przepisem według uznania!