
Składniki
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 łyżeczki
250 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna chia namocz w 125ml ciepłej i przegotowanej wody na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Orzechy włoskie posiekaj.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj najpierw mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą Knorr, płatkami owsianymi, orzechami i słonecznikiem.
Krok 3
Dodaj twaróg oraz namoczone ziarna chia wraz z zalewą i wymieszaj ciasto.
Krok 4
Posmaruj foremkę oliwą i wysyp płatkami owsianymi. Następnie włóż ciasto. Posyp ziarnami sezamu.
Krok 5
Piecz przez ok 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki, połóż chleb na kratce z piekarnika i pozwól aby powoli ostygł.

Dobra rada:
Możesz również użyć swoich ulubionych ziaren zbóż oraz orzechów. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Chleb w jajku. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb
Dawniej jedynie babcie miały monopol na pieczenie pysznego, domowego chleba. Dziś nie potrzebujesz pieca opalanego drewnem, aby przygotować wyjątkowe pieczywo. Wykorzystaj kuchenny piekarnik, a po chwili na stole znajdzie się aromatyczny i chrupiący bochenek, bogaty w różnorodne ziarna. Zapomnij o konieczności biegania do piekarni po pieczywo, którego nagle zabrakło. Od teraz możesz samodzielnie wykorzystać przepis na domowy chleb, dokładnie taki, jaki lubisz.
Dla kogo?
Domowy chleb jest propozycją dla wszystkich fanów świeżego, chrupiącego i pachnącego pieczywa. To także pomysł dla zabieganych, którzy w natłoku codziennych obowiązków zapominają odwiedzić piekarnię.
Na jaką okazję?
Na każdą, bez wyjątku! Z domowym chlebem przygotujesz pyszne śniadanie, drugie śniadanie, a także kolację. Nie może go zabraknąć podczas imprez, ale wtedy upiecz kilka bochenków. Z pewnością szybko znikną ze stołu!
Czy wiesz, że?
Sezam jest uprawiany od tysiącleci. Może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Nasiona idealnie smakują na surowo, po uprażeniu czy w postaci pasty tahini. Są podstawowym składnikiem uwielbianej przez wszystkich chałwy.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na domowy chleb możesz wykorzystać ulubione ziarna i orzechy.