Chleb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

250 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

50 gramów

15 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna chia namocz w 125ml ciepłej i przegotowanej wody na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Orzechy włoskie posiekaj.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj najpierw mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą Knorr, płatkami owsianymi, orzechami i słonecznikiem.

Krok 3

Dodaj twaróg oraz namoczone ziarna chia wraz z zalewą i wymieszaj ciasto.

Krok 4

Posmaruj foremkę oliwą i wysyp płatkami owsianymi. Następnie włóż ciasto. Posyp ziarnami sezamu.

Krok 5

Piecz przez ok 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki, połóż chleb na kratce z piekarnika i pozwól aby powoli ostygł.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć swoich ulubionych ziaren zbóż oraz orzechów.

0

Opinie o przepisie

Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChlebChleb

Dawniej jedynie babcie miały monopol na pieczenie pysznego, domowego chleba. Dziś nie potrzebujesz pieca opalanego drewnem, aby przygotować wyjątkowe pieczywo. Wykorzystaj kuchenny piekarnik, a po chwili na stole znajdzie się aromatyczny i chrupiący bochenek, bogaty w różnorodne ziarna. Zapomnij o konieczności biegania do piekarni po pieczywo, którego nagle zabrakło. Od teraz możesz samodzielnie wykorzystać przepis na domowy chleb, dokładnie taki, jaki lubisz.

Dla kogo?

Domowy chleb jest propozycją dla wszystkich fanów świeżego, chrupiącego i pachnącego pieczywa. To także pomysł dla zabieganych, którzy w natłoku codziennych obowiązków zapominają odwiedzić piekarnię.

Na jaką okazję?

Na każdą, bez wyjątku! Z domowym chlebem przygotujesz pyszne śniadanie, drugie śniadanie, a także kolację. Nie może go zabraknąć podczas imprez, ale wtedy upiecz kilka bochenków. Z pewnością szybko znikną ze stołu!

Czy wiesz, że?

Sezam jest uprawiany od tysiącleci. Może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Nasiona idealnie smakują na surowo, po uprażeniu czy w postaci pasty tahini. Są podstawowym składnikiem uwielbianej przez wszystkich chałwy.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na domowy chleb możesz wykorzystać ulubione ziarna i orzechy.