Chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 łyżeczki

250 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziarna chia namocz w 125ml ciepłej i przegotowanej wody na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Orzechy włoskie posiekaj.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj najpierw mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą Knorr, płatkami owsianymi, orzechami i słonecznikiem.

Krok 3

Dodaj twaróg oraz namoczone ziarna chia wraz z zalewą i wymieszaj ciasto.

Krok 4

Posmaruj foremkę oliwą i wysyp płatkami owsianymi. Następnie włóż ciasto. Posyp ziarnami sezamu.

Krok 5

Piecz przez ok 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki, połóż chleb na kratce z piekarnika i pozwól aby powoli ostygł.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć swoich ulubionych ziaren zbóż oraz orzechów. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Chleb w jajku. ZERO WASTE w kuchni.

2

Opinie o przepisie

  • Adam  Ciekawski

    Adam Ciekawski , 31.03.2020

    TAK* przepis najczęściej modyfikujemy poprzez zmianę rodzaju i typu mąki - począwszy przez mąki pełnoziarniste, ale rówież żytnia, orkiszowa i gryczana, bardzo dobrym pomysłem jest również je mieszać pół na pół. Dzięki temu chleb może urosnąć bardziej, struktura może być bardziej lub mniej zbita - w zależności od użytej mąki. Im wyższy numer typu mąki np. 700, 1500, 2000 tym lepiej, ponieważ wówczas jest ona grubo mielona i ziarno nie traci na wartości, a chleb jest jeszcze zdrowszy. Do tego często zmieniamy dodatki (unikamy soi ponieważ jest bardzo twarda), dodajemy orzechy laskowe, które dają lekko orzechowy aromat, czasem suszoną żurawinę, która powoduje że chleb jest bardziej wilgotny i lekko słodkawo-kwaskowaty. Czasem dajemy dodatkowo dwie łyżki stołowe czarnuszki. To pozwala na urozmaicanie smaku chlebka!:-) jest pyszny! Mąka- 1 kg (najlepsze są pełnoziarniste, ja piekę z żytniej lub orkiszowej lub gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej Lubelli. Najlepiej jest je mieszać pół na pół). Im wyższy numer typu mąki np. 700, 1500, 2000 tym lepiej, ponieważ wówczas jest ona grubo mielona i ziarno nie traci na wartości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Świętońska

    Barbara Świętońska , 07.03.2020

    oki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Muffinki a la pizza - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChlebChleb

Dawniej jedynie babcie miały monopol na pieczenie pysznego, domowego chleba. Dziś nie potrzebujesz pieca opalanego drewnem, aby przygotować wyjątkowe pieczywo. Wykorzystaj kuchenny piekarnik, a po chwili na stole znajdzie się aromatyczny i chrupiący bochenek, bogaty w różnorodne ziarna. Zapomnij o konieczności biegania do piekarni po pieczywo, którego nagle zabrakło. Od teraz możesz samodzielnie wykorzystać przepis na domowy chleb, dokładnie taki, jaki lubisz.

Dla kogo?

Domowy chleb jest propozycją dla wszystkich fanów świeżego, chrupiącego i pachnącego pieczywa. To także pomysł dla zabieganych, którzy w natłoku codziennych obowiązków zapominają odwiedzić piekarnię.

Na jaką okazję?

Na każdą, bez wyjątku! Z domowym chlebem przygotujesz pyszne śniadanie, drugie śniadanie, a także kolację. Nie może go zabraknąć podczas imprez, ale wtedy upiecz kilka bochenków. Z pewnością szybko znikną ze stołu!

Czy wiesz, że?

Sezam jest uprawiany od tysiącleci. Może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Nasiona idealnie smakują na surowo, po uprażeniu czy w postaci pasty tahini. Są podstawowym składnikiem uwielbianej przez wszystkich chałwy.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na domowy chleb możesz wykorzystać ulubione ziarna i orzechy.