
Składniki
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 łyżeczki
250 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna chia namocz w 125ml ciepłej i przegotowanej wody na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Orzechy włoskie posiekaj.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj najpierw mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą Knorr, płatkami owsianymi, orzechami i słonecznikiem.
Krok 3
Dodaj twaróg oraz namoczone ziarna chia wraz z zalewą i wymieszaj ciasto.
Krok 4
Posmaruj foremkę oliwą i wysyp płatkami owsianymi. Następnie włóż ciasto. Posyp ziarnami sezamu.
Krok 5
Piecz przez ok 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki, połóż chleb na kratce z piekarnika i pozwól aby powoli ostygł.

Dobra rada:
Możesz również użyć swoich ulubionych ziaren zbóż oraz orzechów. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Chleb w jajku. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb
Dawniej jedynie babcie miały monopol na pieczenie pysznego, domowego chleba. Dziś nie potrzebujesz pieca opalanego drewnem, aby przygotować wyjątkowe pieczywo. Wykorzystaj kuchenny piekarnik, a po chwili na stole znajdzie się aromatyczny i chrupiący bochenek, bogaty w różnorodne ziarna. Zapomnij o konieczności biegania do piekarni po pieczywo, którego nagle zabrakło. Od teraz możesz samodzielnie wykorzystać przepis na domowy chleb, dokładnie taki, jaki lubisz.
Dla kogo?
Domowy chleb jest propozycją dla wszystkich fanów świeżego, chrupiącego i pachnącego pieczywa. To także pomysł dla zabieganych, którzy w natłoku codziennych obowiązków zapominają odwiedzić piekarnię.
Na jaką okazję?
Na każdą, bez wyjątku! Z domowym chlebem przygotujesz pyszne śniadanie, drugie śniadanie, a także kolację. Nie może go zabraknąć podczas imprez, ale wtedy upiecz kilka bochenków. Z pewnością szybko znikną ze stołu!
Czy wiesz, że?
Sezam jest uprawiany od tysiącleci. Może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Nasiona idealnie smakują na surowo, po uprażeniu czy w postaci pasty tahini. Są podstawowym składnikiem uwielbianej przez wszystkich chałwy.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na domowy chleb możesz wykorzystać ulubione ziarna i orzechy.