Przepis na chleb pszenno-żytni na drożdżach i na zakwasie. Jak zrobić?

Przepis na chleb pszenno-żytni nie jest skomplikowany, a własny wypiek zamieni każdy posiłek w pełną smaku ucztę. Chociaż dawniej pieczenie chleba nie było niczym niezwykłym, to brak czasu i dostępność gotowych bochenków o każdej porze dnia sprawia, że łatwiej jest po prostu kupić pieczywo, niż je wypiekać. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby podać na kolację chleb z ulubionymi ziarnami, puszysty, o rumianej, chrupiącej skórce. Jak go zrobić i czym się różni chleb pszenno-żytni na drożdżach od tego na zakwasie? Podpowiadamy!

Chleb pszenno-żytni na drożdżach – w jaki sposób się go robi?

Jeśli chcecie upiec chleb pszenno-żytni i zdecydowaliście się na wykorzystanie świeżych drożdży, proces pieczenia należy rozpocząć od wykonania rozczynu. Zacznijcie od podgrzania mleka lub wody. Niezależnie od tego, które z nich wybierzecie, płyn, którym zalejecie drożdże, powinien być letni. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że drożdże obumierają i chleb się nie uda. Warto także dodać odrobinę cukru. Dzięki niemu drożdże będą pracować szybciej i ciasto będzie pulchniejsze. Do rozczynu dodajcie łyżkę lub dwie mąki, co go odpowiednio zagęści. Po ok. 15 minutach oczekiwania ciasto wyrośnie i można zabrać się do wyrabiania.

Wyrabianie i formowanie chleba pszenno-żytniego na drożdżach

Kiedy rozczyn jest już gotowy, wyjmijcie go na blat lub stolnicę oprószoną mąką. Dobry przepis na chleb pszenno-żytni na drożdżach powinien zawierać po 300 g każdego rodzaju mąki, dwie płaskie łyżeczki soli, łyżkę oleju oraz 100 g ulubionych ziaren – może być słonecznik lub otręby. Wszystkie składniki wyrabiajcie przez ok. 5 minut, a następnie ponownie przełóżcie do miski i umieśćcie w ciepłym miejscu. Po 20 minutach ponakłuwajcie ciasto, aby je dobrze napowietrzyć, a następnie pozostawcie do dalszego wyrastania na ok. 25 minut. Wyrośnięte ciasto uformujcie w bochenek, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 45 minut.

Jak piec chleb pszenno-żytni na drożdżach?

Przygotowane ciasto rozłóżcie równomiernie na blaszce, posmarujcie górę wodą przy użyciu pędzelka i posypcie nasionami. W jakiej temperaturze piec chleb pszenno-żytni? Najbardziej odpowiednia będzie temperatura 200°C. Pieczcie chleb przez 30 minut. Jeśli chcecie, żeby skórka była cienka i chrupiąca, włóżcie do piekarnika naczynie z gorącą wodą. Para wodna podczas pieczenia nada wypiekom ładniejszy połysk i chrupkość, za to jej brak spowoduje, że skórka będzie szara i twarda.

Jak upiec chleb pszenno-żytni na zakwasie?

Aby upiec chleb na zakwasie, najpierw trzeba go zrobić. Jego przygotowanie zajmuje kilka dni. Jak zrobić zakwas na chleb? Będziecie potrzebować ¼ kg mąki pszennej i tyle samo żytniej oraz wody. Wymieszajcie obydwie razem i zalejcie letnią wodą. Całość należy wymieszać do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie przełóżcie ją do słoika i nakryjcie jałową gazą. Pozostawcie w ciepłym miejscu, dosypując co 12 godzin mieszanką mąki żytniej i pszennej oraz porcją wody. Po ok. 4 dniach zaczyn będzie gotowy, a jego charakterystyczny, kwaśny zapach będzie oznaczał, że jest gotowy do użycia. Chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczcie w taki sam sposób, tyle że zamiast drożdży użyjcie wykonanego przez siebie zakwasu.

Chleb pszenno-żytni na maślance – jak upiec?

Maślanka ma bardzo korzystny wpływ na proces wypieku chleba, konsystencję i smak. Chleb pszenno-żytni na maślance przygotujecie w taki sam sposób jak ten na drożdżach, jedyną różnicą jest dodanie 400 ml maślanki w tym samym czasie, kiedy dodajecie aktywowane drożdże. Taki chleb świetnie będzie komponował się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Możecie zatem zajadać się nim, smarując go konfiturą z jabłek, lub robiąc kanapki z pysznym pasztetem domowym. Możecie także śmiało wykorzystać go, przygotowując kanapki na piknik. Będzie także doskonale smakować do wszelkiego rodzaju zup.

Przygotowanie domowego, swojskiego chleba wcale nie jest trudne. Zróbcie swój pierwszy chleb pszenno-żytni, a z pewnością ten z piekarni już nigdy nie będzie smakował tak samo!