Kromka świeżego pieczywa z chrupiącą skórką to specjał, który doskonale smakuje solo, a co dopiero z dodatkami! Kanapki są uwielbiane zarówno przez te osoby, które nie mają czasu na kulinarne eksperymenty, jak i te, dla których posiłek to czas relaksu. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na codzienne wizyty w piekarni, więc przechowywanie pieczywa okazuje się sprawą dużo bardziej istotną, niż mogłoby się wydawać. Jak przechowywać pieczywo? Czy wkładanie go do lodówki ma sens i jak zachować świeżość żywności jak najdłużej? Podpowiadamy, w czym przechowywać chleb, by móc cieszyć się jego chrupiącą skórką!

Jak przechowywać chleb – podstawy

Pieczywo wypiekane samodzielnie czy może kupowane w pobliskiej piekarni? Niezależnie od tego, w jaki sposób się zaopatrujemy, należy zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach pieczywo jest przechowywane, gdy już trafi do domu. Wiele zależy od jego rodzaju, lecz w większości przypadków wytyczne dotyczące przechowywania pieczywa są podobne:

  • Najbardziej optymalna temperatura to 18-22 stopni C.
  • Należy znaleźć suche miejsce na przechowywanie pieczywa, by ograniczyć ryzyko pojawienia się pleśni, lecz jednocześnie z daleka od sprzętów, emitujących ciepło, np. piekarników i kuchenek. Pieczywo w takich warunkach szybciej wysycha.

W czym przechowywać chleb – nasze propozycje

Warto zgłębić temat pojemników na pieczywo, by wybrać taki, który najlepiej spełni nasze oczekiwania i będzie dopasowany do kuchennych warunków. Miejmy to na uwadze zwłaszcza wtedy, gdy samodzielnie przygotowujemy pieczywo. Dzięki informacjom, jak przechowywać chleb pieczony w domu, wysiłek nie pójdzie na marne.

  • Chlebaki: na rynku istnieje ich ogromny wybór. Są nie tylko użyteczne, ale też wiele z nich może być atrakcyjnym elementem wyposażenia kuchni. Najlepiej sprawdzają się chlebaki wykonane z naturalnego tworzywa: drewniane i bambusowe. Zapewniają odpowiedni przepływ powietrza, ochraniając jednocześnie chleb przed wysychaniem i pleśnieniem. Decydując się na to, w czym przechowywać chleb w domu, pamiętajcie, że można wybierać również spośród chlebaków metalowych i ceramicznych. Najbardziej ekonomiczną opcją są plastikowe, lecz trzeba pamiętać, że mogą one nie zapewniać odpowiedniej cyrkulacji powietrza.
  • Lniane lub bawełniane woreczki: zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż chlebak - niewątpliwie pomogą zatem rozwiązać problem, jak przechowywać chleb w małym mieszkaniu. Łatwo dbać również o ich higienę – wystarczy wrzucić je do pralki. Stanowią bardzo dobrą alternatywę dla plastikowych worków i folii spożywczej, w których pieczywo szybko zaparza się, co sprzyja rozwijaniu pleśni.

Czy przechowywanie chleba w lodówce ma sens?

Pieczywo źle znosi działanie zbyt niskiej temperatury. Mimo że chroni ona chleb przed psuciem, przyspiesza jego wysychanie. Wyjątkiem jest chleb tostowy, który dzięki przechowywaniu w lodówce dłużej zachowuje świeżość.

Głodnemu chleb na myśli!

Kanapki, bułki, grzanki, tosty… Możliwości przygotowania smacznych przekąsek na bazie pieczywa są nieograniczone! Od kanapki z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem dobrze jest zacząć dzień. Drugie śniadanie jest równie ważne, więc na wynos polecamy kanapkę klubową do szkoły, która smakuje pierwszorzędnie nie tylko w szkolnych murach. Wyśmienite kanapki z pieczoną wołowiną i piklami to konkretny lunch, więc burczący brzuch nie będzie nikomu przeszkadzać w trakcie codziennych obowiązków. Jeśli cały dzień byliście na nogach, porę kolacji uznajcie za czas zasłużonego odpoczynku. Kanapki z wędzonym łososiem i awokado to smakowity pomysł na wieczór, który motywuje do tego, by zadbać o odpowiednie przechowywanie pieczywa.
Jeśli lubicie łączyć słodkie i wytrawne smaki, kanapka hawajska z szynką i ananasem będzie strzałem w dziesiątkę. Na ciepło najlepiej smakują grillowane tosty z kurczakiem curry – orientalny aromat błyskawicznie przywoła do stołu całą rodzinę. Zapas pieczywa warto zrobić, gdy w planach jest przyjęcie. Inspirowaną włoskimi recepturami bruschettą z tuńczykiem śmiało poczęstujecie nawet najbardziej wybrednych gości.