Bruschetta z tuńczykiem i pomidorami: na bagietce | Przepisy.pl pixel

Bruschetta z tuńczykiem

pomidorami i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
1613 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

856 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.

Krok 3

Posiekaj czosnek, a szalotki pokrój w kostkę.

Krok 4

Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.

Krok 5

Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.

Krok 6

Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Szymon Skrzypek

    Szymon Skrzypek , 01.09.2016

    Pyszota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet podstawowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta z tuńczykiemBruschetta z tuńczykiem

Bruschetta z tuńczykiem to przykład klasycznego włoskiego antipasti. Według tradycji kulinarnej Półwyspu Apenińskiego tradycyjny posiłek składa się z minimum trzech dań: przystawki, pasty lub zupy, a także dania głównego, którym najczęściej są ryby lub mięso. Ucztę zwykle wieńczy klasyczny włoski deser. Proponujemy Wam dziś wyjątkową przystawkę rodem ze słonecznej Italii. Bruschetta z tuńczykiem to świetny pomysł na przyjęcie, ale także urozmaicenie codziennych posiłków.

Dla kogo?

Dla każdego, bez wyjątku!

Na jaką okazję?

Bruschetta z pomidorami z puszki i tuńczykiem jest świetną propozycją na przystawkę, a także przekąskę podczas organizowanego przyjęcia. Możecie ją również wykorzystać jako oryginalne urozmaicenie menu śniadaniowego.

Czy wiesz, że?

Początkowo bruschetta z tuńczykiem była tradycyjnym daniem plantatorów oliwek, którzy smarowali oliwą opieczone kawałki chleba. Dziś gości na eleganckich stołach całego świata. Przygotowywana jest zawsze na bazie grzanki.

Dla urozmaicenia:

Na przygotowaną bruschettę z tuńczykiem możecie położyć świeże liście bazylii. Nie tylko dodadzą potrawie jeszcze bardziej włoskiego charakteru, ale przede wszystkim stworzą ciekawą kompozycję kolorystyczną na talerzu.