Bruschetta z tuńczykiem i pomidorami: na bagietce | Przepisy.pl pixel

Bruschetta z tuńczykiem

pomidorami i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
1615 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

869 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1554 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.

Krok 3

Posiekaj czosnek, a szalotki pokrój w kostkę.

Krok 4

Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.

Krok 5

Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.

Krok 6

Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Szymon Skrzypek

    Szymon Skrzypek , 01.09.2016

    Pyszota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta z tuńczykiemBruschetta z tuńczykiem

Bruschetta z tuńczykiem to przykład klasycznego włoskiego antipasti. Według tradycji kulinarnej Półwyspu Apenińskiego tradycyjny posiłek składa się z minimum trzech dań: przystawki, pasty lub zupy, a także dania głównego, którym najczęściej są ryby lub mięso. Ucztę zwykle wieńczy klasyczny włoski deser. Proponujemy Wam dziś wyjątkową przystawkę rodem ze słonecznej Italii. Bruschetta z tuńczykiem to świetny pomysł na przyjęcie, ale także urozmaicenie codziennych posiłków.

Dla kogo?

Dla każdego, bez wyjątku!

Na jaką okazję?

Bruschetta z pomidorami z puszki i tuńczykiem jest świetną propozycją na przystawkę, a także przekąskę podczas organizowanego przyjęcia. Możecie ją również wykorzystać jako oryginalne urozmaicenie menu śniadaniowego.

Czy wiesz, że?

Początkowo bruschetta z tuńczykiem była tradycyjnym daniem plantatorów oliwek, którzy smarowali oliwą opieczone kawałki chleba. Dziś gości na eleganckich stołach całego świata. Przygotowywana jest zawsze na bazie grzanki.

Dla urozmaicenia:

Na przygotowaną bruschettę z tuńczykiem możecie położyć świeże liście bazylii. Nie tylko dodadzą potrawie jeszcze bardziej włoskiego charakteru, ale przede wszystkim stworzą ciekawą kompozycję kolorystyczną na talerzu.