Bruschetta z tuńczykiem
pomidorami i bazylią
łatwe
1025 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.
Krok 3
Posiekaj czosnek, a szalotki pokrój w kostkę.
Krok 4
Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.
Krok 5
Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Krok 6
Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bruschetta z tuńczykiem
Bruschetta z tuńczykiem to przykład klasycznego włoskiego antipasti. Według tradycji kulinarnej Półwyspu Apenińskiego tradycyjny posiłek składa się z minimum trzech dań: przystawki, pasty lub zupy, a także dania głównego, którym najczęściej są ryby lub mięso. Ucztę zwykle wieńczy klasyczny włoski deser. Proponujemy Wam dziś wyjątkową przystawkę rodem ze słonecznej Italii. Bruschetta z tuńczykiem to świetny pomysł na przyjęcie, ale także urozmaicenie codziennych posiłków.
Dla kogo?
Dla każdego, bez wyjątku!
Na jaką okazję?
Bruschetta z pomidorami z puszki i tuńczykiem jest świetną propozycją na przystawkę, a także przekąskę podczas organizowanego przyjęcia. Możecie ją również wykorzystać jako oryginalne urozmaicenie menu śniadaniowego.
Czy wiesz, że?
Początkowo bruschetta z tuńczykiem była tradycyjnym daniem plantatorów oliwek, którzy smarowali oliwą opieczone kawałki chleba. Dziś gości na eleganckich stołach całego świata. Przygotowywana jest zawsze na bazie grzanki.
Dla urozmaicenia:
Na przygotowaną bruschettę z tuńczykiem możecie położyć świeże liście bazylii. Nie tylko dodadzą potrawie jeszcze bardziej włoskiego charakteru, ale przede wszystkim stworzą ciekawą kompozycję kolorystyczną na talerzu.