Grissini

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

40 gramów

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.

Krok 2

Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.

Krok 3

Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.

Krok 4

Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrissiniGrissini

Jeśli lubisz chrupiące przekąski typu paluszki, krakersy czy sucharki, przygotuj domowe grissini. To charakterystyczne włoskie paluchy z ciasta drożdżowego, które często są podstawą różnorodnych przystawek, np. owinięte szynką parmeńską. Jak je zrobić? Zacznij od przesiania mąki, po czym połącz ją z rozczynem drożdżowym, odczekaj chwilę i wyrób ciasto. Żeby miało odpowiednią konsystencję, należy je wyrabiać dość długo, nawet ok. 10-15 minut. Ciasto podziel na trzy części i każdą z nich dopraw inaczej. Do pierwszej dodaj przyprawę gyros, do drugiej czosnek, a do trzeciej części kostkę o smaku smażonej cebulki. Tak przygotowane porcje odstaw w miskach przykrytych ściereczkami. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego cienkie paluchy dowolnie wybranej długości. Ułóż jej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj każdy paluszek cienką warstwą ketchupu. Po wystygnięciu podawaj z dodatkiem dipu czosnkowego lub z oliwą. Wypróbuj przy najbliższej okazji nasz przepis na pyszne paluszki grissini!