
Składniki
2 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
40 gramów
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.
Krok 2
Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.
Krok 3
Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
Krok 4
Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grissini
Jeśli lubisz chrupiące przekąski typu paluszki, krakersy czy sucharki, przygotuj domowe grissini. To charakterystyczne włoskie paluchy z ciasta drożdżowego, które często są podstawą różnorodnych przystawek, np. owinięte szynką parmeńską. Jak je zrobić? Zacznij od przesiania mąki, po czym połącz ją z rozczynem drożdżowym, odczekaj chwilę i wyrób ciasto. Żeby miało odpowiednią konsystencję, należy je wyrabiać dość długo, nawet ok. 10-15 minut. Ciasto podziel na trzy części i każdą z nich dopraw inaczej. Do pierwszej dodaj przyprawę gyros, do drugiej czosnek, a do trzeciej części kostkę o smaku smażonej cebulki. Tak przygotowane porcje odstaw w miskach przykrytych ściereczkami. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego cienkie paluchy dowolnie wybranej długości. Ułóż jej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj każdy paluszek cienką warstwą ketchupu. Po wystygnięciu podawaj z dodatkiem dipu czosnkowego lub z oliwą. Wypróbuj przy najbliższej okazji nasz przepis na pyszne paluszki grissini!






























