ciasto miodowo kajmakowe marlenka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ciasto miodowo kajmakowe marlenka

Autor: Katarzyna Musiał

ratingratingratingratingrating

8

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 szklanki

4 łyżki

0.75 szklanki

0.75 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

3 szklanki

1 opakowanie

250 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

spody miodowe Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód. Mieszamy. Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje. Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut. Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką.Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni. Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.

Krok 2

masa 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej. masło lub margarynę miksujemy na puch,Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Krok 3

Każdy spód smarujemy cienko kremem, ostatnią warstwą ma być krem. Ciasto posypujey psiekanymi orzechami i okruchami ciasta.Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Katarzyna Musiał

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

Tagi:JAJKA
1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    z Internetu ściagnięte

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej