Kotlety z cukinii - przepis na proste kotleciki z kaszą | Przepisy.pl pixel

Kotlety z cukinii - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

100 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według zaleceń producenta.

Kotlety z cukinii - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cukinie i marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, posiekaj cebulę, natkę kolendry, chili i czosnek. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Kotlety z cukinii - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Cukinię oprósz łyżką soli i odstaw na bok na 30 minut - jak puści sok odciśnij i wypłucz.

Kotlety z cukinii - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W małej misce połącz jogurt, sok z cytryny, połowę czosnku.

Kotlety z cukinii - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce połącz ugotowaną kaszę, mąkę z ciecierzycy, marchew, cebulę, cukinię, chili, pozostałą połowę czosnku i połowę natki kolendry. Dodaj jajko, masę dopraw kminem - powinna być dość plastyczna.

Kotlety z cukinii - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Uformuj z niej małe okrągłe kotleciki i smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym i pozostałą natką kolendry.

Kotlety z cukinii - VIDEO - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby placki lepiej się kleiły mąkę z ciecierzycy wsyp na gorącą kasze i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z cukinii - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z cukinii - VIDEOKotlety z cukinii - VIDEO

Cukinia i kasza jaglana – to one grają pierwsze skrzypce w prezentowanym daniu! Dodaj do nich trochę warzyw, odrobinę aromatycznych przypraw i wyczaruj potrawę ciekawą, prostą oraz idealną na lato – oto kotlety z cukinii! To jak, spróbujesz?

Dla kogo?

Dla wielbicieli kuchni wegetariańskiej, ale też warzyw i kasz pod każdą postacią. Na pewno jest Was wielu!

Na jaką okazję?

W porze letniej, gdy świeżych, sezonowych warzyw mamy pod dostatkiem, przepis na kotlety z cukinii będzie jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Sposoby obróbki cukinii są wręcz nieograniczone. To warzywo świetnie sprawdza się w postaci smażonej, gotowanej, pieczonej, duszonej czy także grillowanej. Z cukinii możesz przygotować ogrom pysznych dań!

Dla urozmaicenia

Z kotletami z cukinii świetnie komponują się ryby – kawałki wędzonego łososia z delikatnym kleksem jogurtu naturalnego będą dobrym uzupełnieniem potrawy.