Składniki
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
100 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według zaleceń producenta.

Krok 2
Cukinie i marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, posiekaj cebulę, natkę kolendry, chili i czosnek. Wyciśnij sok z połówki cytryny.

Krok 3
Cukinię oprósz łyżką soli i odstaw na bok na 30 minut - jak puści sok odciśnij i wypłucz.

Krok 4
W małej misce połącz jogurt, sok z cytryny, połowę czosnku.

Krok 5
W kolejnej misce połącz ugotowaną kaszę, mąkę z ciecierzycy, marchew, cebulę, cukinię, chili, pozostałą połowę czosnku i połowę natki kolendry. Dodaj jajko, masę dopraw kminem - powinna być dość plastyczna.

Krok 6
Uformuj z niej małe okrągłe kotleciki i smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym i pozostałą natką kolendry.


Dobra rada:
Aby placki lepiej się kleiły mąkę z ciecierzycy wsyp na gorącą kasze i dokładnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z cukinii - VIDEO
Cukinia i kasza jaglana – to one grają pierwsze skrzypce w prezentowanym daniu! Dodaj do nich trochę warzyw, odrobinę aromatycznych przypraw i wyczaruj potrawę ciekawą, prostą oraz idealną na lato – oto kotlety z cukinii! To jak, spróbujesz?
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni wegetariańskiej, ale też warzyw i kasz pod każdą postacią. Na pewno jest Was wielu!
Na jaką okazję?
W porze letniej, gdy świeżych, sezonowych warzyw mamy pod dostatkiem, przepis na kotlety z cukinii będzie jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Sposoby obróbki cukinii są wręcz nieograniczone. To warzywo świetnie sprawdza się w postaci smażonej, gotowanej, pieczonej, duszonej czy także grillowanej. Z cukinii możesz przygotować ogrom pysznych dań!
Dla urozmaicenia
Z kotletami z cukinii świetnie komponują się ryby – kawałki wędzonego łososia z delikatnym kleksem jogurtu naturalnego będą dobrym uzupełnieniem potrawy.