Składniki
4 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij wszystkie jajka, dorzuć rozkruszoną w palcach przyprawę w mini kostkach Knorr. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Papryki umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę oczyść, obierz i posiekaj.
Krok 3
Na dużą patelnię o szerokim dnie wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć papryki z cebulą i podsmaż, często mieszając. Gdy warzywa zaczną się rumienić, zalej je masą jajeczną i powoli smaż, jak klasyczny omlet.
Krok 4
Kiedy jajka na powierzchni omletu będą już prawie ścięte, posyp danie drobno siekaną kolendrą oraz startym serem.
Krok 5
Następnie ostrożnie złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez około 1 minutę, żeby ser zdążył się rozpuścić. Gotowe danie przełóż delikatnie na talerz za pomocą szpatułki i podawaj natychmiast, póki jest gorące.
Dobra rada:
Do środka omletu możesz dodać dojrzałego pomidora, pokrojonego w drobną kostkę oraz czerwoną lub czarną fasolę z puszki podsmażoną z dodatkiem siekanej cebulki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet po meksykańsku
Jajeczne dania mogą być naprawdę smaczną i interesującą pozycją w codziennym śniadaniowym menu. Zamiast klasycznej jajecznicy, przygotuj puszysty omlet z warzywami – kolorowy i aromatyczny. Jego meksykańskie wcielenie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, którzy cenią nie tylko smak, ale też nietuzinkowy wygląd potraw.
Dla kogo?
Rzadko samodzielnie gotujesz, ponieważ wydaje ci się, że jest to trudne i czasochłonne zadanie? Nic bardziej mylnego! Dzięki przepisowi na omlet z warzywami przekonasz się, że przygotowywanie domowych posiłków może być niezwykle przyjemnym zajęciem. Pyszną, pełną aromatu potrawę pokochają zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy.
Na jaką okazję?
Zrobienie omletu z warzywami dla dwóch osób zajmuje tylko kwadrans, więc nie musisz już wychodzić z domu bez śniadania. Z racji dużej ilości znakomitych dodatków, omlet z warzywami sprawdzi się również na obiad lub podwieczorek. To zrozumiałe, że nie zawsze jest czas na wyczarowywanie bardziej złożonych dań. Wieczorem masz ochotę na ciepły posiłek? Omlet z warzywami na kolację to rozwiązanie idealne.
Czy wiesz, że?
Omlet meksykański będzie jeszcze bardziej puszysty, jeśli na początku oddzielisz białka od żółtek i chwilę je ubijesz, aż do powstania delikatnej piany. Dopiero potem wymieszaj je z żółtkami oraz ulubionymi przyprawami.
Dla urozmaicenia:
Przepis na omlet z warzywami możesz dowolnie modyfikować. Wykorzystaj też zieloną i żółtą paprykę, a będzie jeszcze bardziej kolorowy. Bardzo dobrze pasują do niego podsmażone na maśle pieczarki. Spróbuj fasolki szparagowej albo cukinii. W ramach serowego zwieńczenia omletów z warzywami polecamy wyrazisty cheddar. Smacznego!