Omlet po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij wszystkie jajka, dorzuć rozkruszoną w palcach przyprawę w mini kostkach Knorr. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Papryki umyj, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę oczyść, obierz i posiekaj.

Krok 3

Na dużą patelnię o szerokim dnie wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć papryki z cebulą i podsmaż, często mieszając. Gdy warzywa zaczną się rumienić, zalej je masą jajeczną i powoli smaż, jak klasyczny omlet.

Krok 4

Kiedy jajka na powierzchni omletu będą już prawie ścięte, posyp danie drobno siekaną kolendrą oraz startym serem.

Krok 5

Następnie ostrożnie złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez około 1 minutę, żeby ser zdążył się rozpuścić. Gotowe danie przełóż delikatnie na talerz za pomocą szpatułki i podawaj natychmiast, póki jest gorące.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka omletu możesz dodać dojrzałego pomidora, pokrojonego w drobną kostkę oraz czerwoną lub czarną fasolę z puszki podsmażoną z dodatkiem siekanej cebulki.

1

Opinie o przepisie

  • Ola Tańska

    Ola Tańska , 07.05.2015

    dodałam jeszcze kukurydzę do tego a zamiast kolendry pasuje też natka pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet po meksykańsku Omlet po meksykańsku

Jajeczne dania mogą być naprawdę smaczną i interesującą pozycją w codziennym śniadaniowym menu. Zamiast klasycznej jajecznicy, przygotuj puszysty omlet z warzywami – kolorowy i aromatyczny. Jego meksykańskie wcielenie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, którzy cenią nie tylko smak, ale też nietuzinkowy wygląd potraw.

Dla kogo?

Rzadko samodzielnie gotujesz, ponieważ wydaje ci się, że jest to trudne i czasochłonne zadanie? Nic bardziej mylnego! Dzięki przepisowi na omlet z warzywami przekonasz się, że przygotowywanie domowych posiłków może być niezwykle przyjemnym zajęciem. Pyszną, pełną aromatu potrawę pokochają zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy.

Na jaką okazję?

Zrobienie omletu z warzywami dla dwóch osób zajmuje tylko kwadrans, więc nie musisz już wychodzić z domu bez śniadania. Z racji dużej ilości znakomitych dodatków, omlet z warzywami sprawdzi się również na obiad lub podwieczorek. To zrozumiałe, że nie zawsze jest czas na wyczarowywanie bardziej złożonych dań. Wieczorem masz ochotę na ciepły posiłek? Omlet z warzywami na kolację to rozwiązanie idealne.

Czy wiesz, że?

Omlet meksykański będzie jeszcze bardziej puszysty, jeśli na początku oddzielisz białka od żółtek i chwilę je ubijesz, aż do powstania delikatnej piany. Dopiero potem wymieszaj je z żółtkami oraz ulubionymi przyprawami.

Dla urozmaicenia:

Przepis na omlet z warzywami możesz dowolnie modyfikować. Wykorzystaj też zieloną i żółtą paprykę, a będzie jeszcze bardziej kolorowy. Bardzo dobrze pasują do niego podsmażone na maśle pieczarki. Spróbuj fasolki szparagowej albo cukinii. W ramach serowego zwieńczenia omletów z warzywami polecamy wyrazisty cheddar. Smacznego!