Omlet po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

563 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozkłóć z mlekiem i przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 2

Obie papryki i cebulę dymkę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Podsmaż warzywa chwilę na dużej i szerokiej patelni, następnie zalej masą jajeczną. Smaż powoli klasyczny omlet.

Krok 4

Kiedy jajka będą prawie ścięte, posyp po wierzchu posiekaną kolendrą i startym serem.

Krok 5

Następnie złóż delikatnie omlet na pół i smaż jeszcze 1 minutę. Przełóż delikatnie na talerz i natychmiast podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Ola Tańska

    Ola Tańska , 07.05.2015

    dodałam jeszcze kukurydzę do tego a zamiast kolendry pasuje też natka pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet po meksykańsku Omlet po meksykańsku

Jajeczne dania mogą być naprawdę smaczną i interesującą pozycją w codziennym menu. Zamiast klasycznej jajecznicy, przygotuj puszysty omlet z warzywami – kolorowy i aromatyczny. Jego meksykańskie wcielenie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, którzy cenią nie tylko smak, ale też wygląd potraw.

Dla kogo? Rzadko samodzielnie gotujesz, ponieważ wydaje ci się, że jest to trudne i czasochłonne zadanie? Nic bardziej mylnego! Dzięki przepisowi na omlet z warzywami przekonasz się, że przygotowywanie domowych posiłków łatwo jest uwzględnić w swoim planie dnia.

Na jaką okazję? Zrobienie omletu z warzywami dla dwóch osób zajmuje tylko kwadrans, więc nie musisz już wychodzić z domu bez śniadania. Z racji dużej ilości znakomitych dodatków, omlet z warzywami na obiad nadaje się równie dobrze. To zrozumiałe, że nie zawsze jest czas na wyczarowywanie bardziej złożonych dań. Wieczorem masz ochotę na ciepły posiłek? Omlet z warzywami na kolację to rozwiązanie idealne.

Czy wiesz, że? Omlet meksykański będzie jeszcze bardziej puszysty, jeśli na początku oddzielisz białka od żółtek i chwilę je zmiksujesz, aż do powstania delikatnej piany. Dopiero potem wymieszaj je z żółtkami i przyprawami.

Dla urozmaicenia: Przepis na omlet z warzywami możesz dowolnie modyfikować. Wykorzystaj też zieloną i żółtą paprykę, a będzie jeszcze bardziej kolorowy. Bardzo dobrze pasują do niego podsmażone na maśle pieczarki. Spróbuj fasolki szparagowej albo cukinii. W ramach serowego zwieńczenia omletów z warzywami polecamy wyrazisty cheddar.