Omlet z cukinią i pomidorami oraz serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Omlet z cukinią i pomidorami

po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
1032 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

672 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

3 szczypty

5 szczypt

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój na cienkie plasterki, pomidory na ćwiartki. Posiekaj dymkę i natkę pietruszki.

Omlet z cukinią i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Wrzuć wszystko na rozgrzaną oliwę. Przesmaż na dużym ogniu 1-2 minuty. Po czym zmniejsz ogień.

Omlet z cukinią i pomidorami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj jajka z przyprawą Knorr.

Omlet z cukinią i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Wylej jajka równomiernie na całą patelnię. Smaż wszystko na niedużym ogniu około 2-3 minut, aż omlet będzie prawie ścięty.

Omlet z cukinią i pomidorami - Krok 4

Krok 5

Następnie posyp omlet startym serem i złóż na pół. Po kolejnych kilku minutach smażenia delikatnie zsuń omlet na talerz. Podawaj natychmiast z sałatą i pieczywem.

Omlet z cukinią i pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z cukinią i pomidoramiOmlet z cukinią i pomidorami

Jeśli cukinię kojarzyliście jedynie z mięsnym farszem, a omlet był do tej pory daniem serwowanym tylko na śniadanie, skorzystajcie z naszej podpowiedzi, w której znajdziecie przepis na omlet z cukinią i pomidorami. To pyszne danie przygotujecie bez trudu – wystarczy kilka podstawowych składników oraz 15 minut. Jesteśmy pewni, że omlet z cukinią i cebulą na stałe zagości w waszym codziennym jadłospisie, urozmaicając nie tylko śniadania i obiady, ale także kolacje i menu na domowe imprezy. Pamiętajcie jedynie, aby zadbać o ser właściwej jakości - może być owczy, kozi lub parmezan. Omlet z cukinią i pomidorami inspirowany jest klasyczną kuchnią hiszpańską. Zapewniamy, że będzie pysznie!

Dla kogo?

Omlet z cukinią i pomidorem to propozycja dla miłośników kuchni wyrazistej w smaku i aromatycznej. Przepis z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy szukają pomysłów na proste, szybkie i pyszne dania.

Na jaką okazję?

Omlet z cukinią i serem doskonale wpisuje się w menu śniadaniowe. Jest także świetnym pomysłem na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Omlet pochodzi z Włoch, ponieważ przygotowywali go już starożytni Rzymianie. Dziś kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią francuską, co ma swoje historyczne uzasadnienie. Francuzi bowiem udoskonalili przepis i przygotowali kilka ciekawych smakowo odmian omleta.

Dla urozmaicenia:

Omlet z cukinią i cebulą idealnie komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz sałatą.