Omlet z cukinią i pomidorami oraz serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Omlet z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

5 łyżek

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: młodą cukinię umyj i potnij na półplasterki. Paprykę podziel na pół, usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w kostkę podobnie jak szynkę. Pomidora sparz we wrzątku, obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę.

Omlet z cukinią - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć cukinię i chwilę podsmażaj. Warzywo oprósz suszonym oregano. Włącz piekarnik i ustaw na funkcję grilla.

Omlet z cukinią - Krok 2

Krok 3

W misce ubij jajka, dopraw rozdrobnionym w palcach bulionem na włoszczyźnie oraz mielonym pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i dorzuć parmezan oraz pokrojoną cukinię.

Omlet z cukinią - Krok 3

Krok 4

Pozostały olej rozgrzej na osobnej patelni (najlepiej z odpinaną rączką lub takiej, którą można włożyć do piekarnika) i wlej masę jajeczną z cukinią. Całość smaż przez kilka minut, do lekkiego ścięcia masy.

Omlet z cukinią - Krok 4

Krok 5

Danie posyp papryką pokrojoną w kostkę, włóż do piekarnika i dopiecz pod rozgrzanym grillem.

Omlet z cukinią - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie na maśle przesmaż szynkę z pokrojonym w kostkę pomidorem. Gdy omlet się zetnie, wyjmij go z piekarnika, posyp podsmażonymi dodatkami i natychmiast podawaj.

Omlet z cukinią - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy omlet z cukinią i pomidorami możesz udekorować posiekaną zieloną cebulką lub natką pietruszki. Smak potrawy podkreślisz również poprzez dodanie odrobiny drobno siekanej papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z cukiniąOmlet z cukinią

Jak rozpocząć dzień w dobrym humorze? W towarzystwie pysznego śniadania! Nie od dziś wiadomo, że to najważniejszy posiłek w całym jadłospisie. Zadbaj o to, aby był jak najbardziej urozmaicony. Czas na nowość. Co powiesz na przepis na omlet z cukinią i papryką? W takiej formie jeszcze go nie próbowałeś? Nic straconego!

Dla kogo?

Dla śpiochów nielubiących porannego zamieszania! Przygotowanie omletu z cukinią nie zajmie Ci dużo czasu. Zrezygnuj z kolejnej drzemki na rzecz pysznego śniadania.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na śniadanie! Zarówno to przygotowywane w pośpiechu, jak i w wersji slow life w gronie rodziny. Omlet z cukinią i serem wpisze się oczekiwania wszystkich domowników.

Czy wiesz, że?

Omlet był już znany w starożytnym Rzymie, jednak dopiero Francuzi udoskonalili jego recepturę i przypisali sobie miano autorów. W obecnych czasach istnieje mnóstwo przepisów na omlety z przeróżnymi dodatkami warzywnymi, mięsnymi, a nawet owocowymi, jednak zawsze bazą potrawy są skłócone jajka.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystaj jak najwięcej aromatycznych przypraw! Z dodatkiem oregano omlet z cukinią i papryką nabierze jeszcze więcej wyrazistości i charakteru. Jeśli masz ochotę na inny rodzaj mięsa, dorzuć pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka lub podsmażone na patelni kawałki boczku. Baw się smakami!