
Składniki
100 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
5 łyżek
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: młodą cukinię umyj i potnij na półplasterki. Paprykę podziel na pół, usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w kostkę podobnie jak szynkę. Pomidora sparz we wrzątku, obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę.

Krok 2
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć cukinię i chwilę podsmażaj. Warzywo oprósz suszonym oregano. Włącz piekarnik i ustaw na funkcję grilla.

Krok 3
W misce ubij jajka, dopraw rozdrobnionym w palcach bulionem na włoszczyźnie oraz mielonym pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i dorzuć parmezan oraz pokrojoną cukinię.

Krok 4
Pozostały olej rozgrzej na osobnej patelni (najlepiej z odpinaną rączką lub takiej, którą można włożyć do piekarnika) i wlej masę jajeczną z cukinią. Całość smaż przez kilka minut, do lekkiego ścięcia masy.

Krok 5
Danie posyp papryką pokrojoną w kostkę, włóż do piekarnika i dopiecz pod rozgrzanym grillem.

Krok 6
W międzyczasie na maśle przesmaż szynkę z pokrojonym w kostkę pomidorem. Gdy omlet się zetnie, wyjmij go z piekarnika, posyp podsmażonymi dodatkami i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Gotowy omlet z cukinią i pomidorami możesz udekorować posiekaną zieloną cebulką lub natką pietruszki. Smak potrawy podkreślisz również poprzez dodanie odrobiny drobno siekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z cukinią
Jak rozpocząć dzień w dobrym humorze? W towarzystwie pysznego śniadania! Nie od dziś wiadomo, że to najważniejszy posiłek w całym jadłospisie. Zadbaj o to, aby był jak najbardziej urozmaicony. Czas na nowość. Co powiesz na przepis na omlet z cukinią i papryką? W takiej formie jeszcze go nie próbowałeś? Nic straconego!
Dla kogo?
Dla śpiochów nielubiących porannego zamieszania! Przygotowanie omletu z cukinią nie zajmie Ci dużo czasu. Zrezygnuj z kolejnej drzemki na rzecz pysznego śniadania.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na śniadanie! Zarówno to przygotowywane w pośpiechu, jak i w wersji slow life w gronie rodziny. Omlet z cukinią i serem wpisze się oczekiwania wszystkich domowników.
Czy wiesz, że?
Omlet był już znany w starożytnym Rzymie, jednak dopiero Francuzi udoskonalili jego recepturę i przypisali sobie miano autorów. W obecnych czasach istnieje mnóstwo przepisów na omlety z przeróżnymi dodatkami warzywnymi, mięsnymi, a nawet owocowymi, jednak zawsze bazą potrawy są skłócone jajka.
Dla urozmaicenia:
Wykorzystaj jak najwięcej aromatycznych przypraw! Z dodatkiem oregano omlet z cukinią i papryką nabierze jeszcze więcej wyrazistości i charakteru. Jeśli masz ochotę na inny rodzaj mięsa, dorzuć pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka lub podsmażone na patelni kawałki boczku. Baw się smakami!