
Składniki
100 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
5 łyżek
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: młodą cukinię umyj i potnij na półplasterki. Paprykę podziel na pół, usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w kostkę podobnie jak szynkę. Pomidora sparz we wrzątku, obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę.

Krok 2
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć cukinię i chwilę podsmażaj. Warzywo oprósz suszonym oregano. Włącz piekarnik i ustaw na funkcję grilla.

Krok 3
W misce ubij jajka, dopraw rozdrobnionym w palcach bulionem na włoszczyźnie oraz mielonym pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i dorzuć parmezan oraz pokrojoną cukinię.

Krok 4
Pozostały olej rozgrzej na osobnej patelni (najlepiej z odpinaną rączką lub takiej, którą można włożyć do piekarnika) i wlej masę jajeczną z cukinią. Całość smaż przez kilka minut, do lekkiego ścięcia masy.

Krok 5
Danie posyp papryką pokrojoną w kostkę, włóż do piekarnika i dopiecz pod rozgrzanym grillem.

Krok 6
W międzyczasie na maśle przesmaż szynkę z pokrojonym w kostkę pomidorem. Gdy omlet się zetnie, wyjmij go z piekarnika, posyp podsmażonymi dodatkami i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Gotowy omlet z cukinią i pomidorami możesz udekorować posiekaną zieloną cebulką lub natką pietruszki. Smak potrawy podkreślisz również poprzez dodanie odrobiny drobno siekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z cukinią
Jak rozpocząć dzień w dobrym humorze? W towarzystwie pysznego śniadania! Nie od dziś wiadomo, że to najważniejszy posiłek w całym jadłospisie. Zadbaj o to, aby był jak najbardziej urozmaicony. Czas na nowość. Co powiesz na przepis na omlet z cukinią i papryką? W takiej formie jeszcze go nie próbowałeś? Nic straconego!
Dla kogo?
Dla śpiochów nielubiących porannego zamieszania! Przygotowanie omletu z cukinią nie zajmie Ci dużo czasu. Zrezygnuj z kolejnej drzemki na rzecz pysznego śniadania.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na śniadanie! Zarówno to przygotowywane w pośpiechu, jak i w wersji slow life w gronie rodziny. Omlet z cukinią i serem wpisze się oczekiwania wszystkich domowników.
Czy wiesz, że?
Omlet był już znany w starożytnym Rzymie, jednak dopiero Francuzi udoskonalili jego recepturę i przypisali sobie miano autorów. W obecnych czasach istnieje mnóstwo przepisów na omlety z przeróżnymi dodatkami warzywnymi, mięsnymi, a nawet owocowymi, jednak zawsze bazą potrawy są skłócone jajka.
Dla urozmaicenia:
Wykorzystaj jak najwięcej aromatycznych przypraw! Z dodatkiem oregano omlet z cukinią i papryką nabierze jeszcze więcej wyrazistości i charakteru. Jeśli masz ochotę na inny rodzaj mięsa, dorzuć pokrojonego w kostkę pieczonego kurczaka lub podsmażone na patelni kawałki boczku. Baw się smakami!