Składniki
5 sztuk
50 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij wszystkie jajka, dodaj mleko, pieprz, przyprawę Knorr i sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Rukolę przełóż na sitko, przepłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.
Krok 2
Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, wlej masę jajeczną i delikatnie zamieszaj. Suszone pomidory pokrój w niewielką kosteczkę.
Krok 3
Kiedy jajka zaczną tężeć, dodaj do nich pokrojone suszone pomidory, następnie zmniejsz płomień i chwilę odczekaj, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Krok 4
Za pomocą szpatułki ostrożnie podważ frittatę, wlej pod jej spód trochę oliwy i ruszając patelnią, postaraj się ją rozprowadzić po całym dnie. Ponownie zwiększ płomień i smaż, aż frittata nabierze złocistego koloru.
Krok 5
Gotową frittatę przełóż na talerz lub deskę do krojenia, pokrój na trójkąty i tuż przed podaniem posyp listkami rukoli.
Dobra rada:
Do frittaty z suszonymi pomidorami możesz dodać również cienkie plasterki mozzarelli lub kawałki sera feta. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z suszonymi pomidorami
Cienka, złocista i bardzo aromatyczna – frittata z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Można się nią delektować o każdej porze dnia, ponieważ przygotowanie tej efektownie prezentującej się potrawy trwa bardzo krótko i jest niezwykle proste. Wystarczy rozmieszać jajka z przyprawami, wlać na dobrze rozgrzaną patelnię, a na wierzch dodać ulubione składniki i… gotowe!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika omletów i łatwych dań niewymagających zbyt długiego przygotowania. Pyszną frittatę z aromatycznymi dodatkami pokochają zarówno wegetarianie jak i fani dań mięsnych, ponieważ jej skład można dowolnie zmieniać.
Na jaką okazję?
Śniadanie, podwieczorek, a może wspólna kolacja? Szybka i prosta w wykonaniu frittata z suszonymi pomidorami to danie, które świetnie się sprawdzi niemal w każdej sytuacji. Po pyszne danie z włoskim akcentem chętnie sięgną zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy.
Czy wiesz, że?
Frittata to typowo włoska potrawa oparta na płynnej masie ze skłóconych jaj. Jest przyrządzana w podobny sposób jak popularny niemal na całym świecie omlet. Nazwa frittata pochodzi od słowa „fritto” oznaczającego „smażyć”, a najbardziej powszechne dania tego typu zawierają zaledwie kilka podstawowych składników.
Dla urozmaicenia:
Włoską frittatę można przygotować na wiele sposobów. Jeśli przepadasz za mięsnymi dodatkami, urozmaić swoją potrawę poprzez dodanie cienkich plasterków chorizo, pasków kolorowej papryki, podsmażonych pieczarek albo plastrów cebuli. Jeden przepis a tyle możliwości!