![Frittata z suszonymi pomidorami](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/800x0/fritatta_suszone-pomidory4386871584952008700.jpg)
Składniki
5 sztuk
50 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij wszystkie jajka, dodaj mleko, pieprz, przyprawę Knorr i sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Rukolę przełóż na sitko, przepłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.
![Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 1](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/fritatta_suszone-pomidory_12533861584952009700.jpg)
Krok 2
Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, wlej masę jajeczną i delikatnie zamieszaj. Suszone pomidory pokrój w niewielką kosteczkę.
![Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 2](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/fritatta_suszone-pomidory_23970141584952008000.jpg)
Krok 3
Kiedy jajka zaczną tężeć, dodaj do nich pokrojone suszone pomidory, następnie zmniejsz płomień i chwilę odczekaj, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
![Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 3](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/fritatta_suszone-pomidory_34167331584952009700.jpg)
Krok 4
Za pomocą szpatułki ostrożnie podważ frittatę, wlej pod jej spód trochę oliwy i ruszając patelnią, postaraj się ją rozprowadzić po całym dnie. Ponownie zwiększ płomień i smaż, aż frittata nabierze złocistego koloru.
![Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 4](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/fritatta_suszone-pomidory_44797291584952010000.jpg)
Krok 5
Gotową frittatę przełóż na talerz lub deskę do krojenia, pokrój na trójkąty i tuż przed podaniem posyp listkami rukoli.
![Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 5](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/fritatta_suszone-pomidory_53749881584952007700.jpg)
![przepisy.pl](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/70x0/przepisypl-awatar4958511669983546000.png)
Dobra rada:
Do frittaty z suszonymi pomidorami możesz dodać również cienkie plasterki mozzarelli lub kawałki sera feta. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z suszonymi pomidorami
Cienka, złocista i bardzo aromatyczna – frittata z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Można się nią delektować o każdej porze dnia, ponieważ przygotowanie tej efektownie prezentującej się potrawy trwa bardzo krótko i jest niezwykle proste. Wystarczy rozmieszać jajka z przyprawami, wlać na dobrze rozgrzaną patelnię, a na wierzch dodać ulubione składniki i… gotowe!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika omletów i łatwych dań niewymagających zbyt długiego przygotowania. Pyszną frittatę z aromatycznymi dodatkami pokochają zarówno wegetarianie jak i fani dań mięsnych, ponieważ jej skład można dowolnie zmieniać.
Na jaką okazję?
Śniadanie, podwieczorek, a może wspólna kolacja? Szybka i prosta w wykonaniu frittata z suszonymi pomidorami to danie, które świetnie się sprawdzi niemal w każdej sytuacji. Po pyszne danie z włoskim akcentem chętnie sięgną zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy.
Czy wiesz, że?
Frittata to typowo włoska potrawa oparta na płynnej masie ze skłóconych jaj. Jest przyrządzana w podobny sposób jak popularny niemal na całym świecie omlet. Nazwa frittata pochodzi od słowa „fritto” oznaczającego „smażyć”, a najbardziej powszechne dania tego typu zawierają zaledwie kilka podstawowych składników.
Dla urozmaicenia:
Włoską frittatę można przygotować na wiele sposobów. Jeśli przepadasz za mięsnymi dodatkami, urozmaić swoją potrawę poprzez dodanie cienkich plasterków chorizo, pasków kolorowej papryki, podsmażonych pieczarek albo plastrów cebuli. Jeden przepis a tyle możliwości!