
Składniki
5 sztuk
50 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij wszystkie jajka, dodaj mleko, pieprz, przyprawę Knorr i sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Rukolę przełóż na sitko, przepłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.

Krok 2
Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, wlej masę jajeczną i delikatnie zamieszaj. Suszone pomidory pokrój w niewielką kosteczkę.

Krok 3
Kiedy jajka zaczną tężeć, dodaj do nich pokrojone suszone pomidory, następnie zmniejsz płomień i chwilę odczekaj, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Krok 4
Za pomocą szpatułki ostrożnie podważ frittatę, wlej pod jej spód trochę oliwy i ruszając patelnią, postaraj się ją rozprowadzić po całym dnie. Ponownie zwiększ płomień i smaż, aż frittata nabierze złocistego koloru.

Krok 5
Gotową frittatę przełóż na talerz lub deskę do krojenia, pokrój na trójkąty i tuż przed podaniem posyp listkami rukoli.


Dobra rada:
Do frittaty z suszonymi pomidorami możesz dodać również cienkie plasterki mozzarelli lub kawałki sera feta. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z suszonymi pomidorami
Cienka, złocista i bardzo aromatyczna – frittata z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Można się nią delektować o każdej porze dnia, ponieważ przygotowanie tej efektownie prezentującej się potrawy trwa bardzo krótko i jest niezwykle proste. Wystarczy rozmieszać jajka z przyprawami, wlać na dobrze rozgrzaną patelnię, a na wierzch dodać ulubione składniki i… gotowe!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika omletów i łatwych dań niewymagających zbyt długiego przygotowania. Pyszną frittatę z aromatycznymi dodatkami pokochają zarówno wegetarianie jak i fani dań mięsnych, ponieważ jej skład można dowolnie zmieniać.
Na jaką okazję?
Śniadanie, podwieczorek, a może wspólna kolacja? Szybka i prosta w wykonaniu frittata z suszonymi pomidorami to danie, które świetnie się sprawdzi niemal w każdej sytuacji. Po pyszne danie z włoskim akcentem chętnie sięgną zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy.
Czy wiesz, że?
Frittata to typowo włoska potrawa oparta na płynnej masie ze skłóconych jaj. Jest przyrządzana w podobny sposób jak popularny niemal na całym świecie omlet. Nazwa frittata pochodzi od słowa „fritto” oznaczającego „smażyć”, a najbardziej powszechne dania tego typu zawierają zaledwie kilka podstawowych składników.
Dla urozmaicenia:
Włoską frittatę można przygotować na wiele sposobów. Jeśli przepadasz za mięsnymi dodatkami, urozmaić swoją potrawę poprzez dodanie cienkich plasterków chorizo, pasków kolorowej papryki, podsmażonych pieczarek albo plastrów cebuli. Jeden przepis a tyle możliwości!