Frittata z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

50 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij wszystkie jajka, dodaj mleko, pieprz, przyprawę Knorr i sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Rukolę przełóż na sitko, przepłukaj pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.

Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, wlej masę jajeczną i delikatnie zamieszaj. Suszone pomidory pokrój w niewielką kosteczkę.

Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Kiedy jajka zaczną tężeć, dodaj do nich pokrojone suszone pomidory, następnie zmniejsz płomień i chwilę odczekaj, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Za pomocą szpatułki ostrożnie podważ frittatę, wlej pod jej spód trochę oliwy i ruszając patelnią, postaraj się ją rozprowadzić po całym dnie. Ponownie zwiększ płomień i smaż, aż frittata nabierze złocistego koloru.

Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 4

Krok 5

Gotową frittatę przełóż na talerz lub deskę do krojenia, pokrój na trójkąty i tuż przed podaniem posyp listkami rukoli.

Frittata z suszonymi pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do frittaty z suszonymi pomidorami możesz dodać również cienkie plasterki mozzarelli lub kawałki sera feta. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Ada

    Ada , 20.06.2022

    Frittata wg tego przepisu to jedna z moich ulubionych. Minimum składników, proste wykonanie, wyjątkowy smak, czego chcieć więcej, tylko jeść ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z suszonymi pomidoramiFrittata z suszonymi pomidorami

Cienka, złocista i bardzo aromatyczna – frittata z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Można się nią delektować o każdej porze dnia, ponieważ przygotowanie tej efektownie prezentującej się potrawy trwa bardzo krótko i jest niezwykle proste. Wystarczy rozmieszać jajka z przyprawami, wlać na dobrze rozgrzaną patelnię, a na wierzch dodać ulubione składniki i… gotowe!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika omletów i łatwych dań niewymagających zbyt długiego przygotowania. Pyszną frittatę z aromatycznymi dodatkami pokochają zarówno wegetarianie jak i fani dań mięsnych, ponieważ jej skład można dowolnie zmieniać.

Na jaką okazję?

Śniadanie, podwieczorek, a może wspólna kolacja? Szybka i prosta w wykonaniu frittata z suszonymi pomidorami to danie, które świetnie się sprawdzi niemal w każdej sytuacji. Po pyszne danie z włoskim akcentem chętnie sięgną zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy.

Czy wiesz, że?

Frittata to typowo włoska potrawa oparta na płynnej masie ze skłóconych jaj. Jest przyrządzana w podobny sposób jak popularny niemal na całym świecie omlet. Nazwa frittata pochodzi od słowa „fritto” oznaczającego „smażyć”, a najbardziej powszechne dania tego typu zawierają zaledwie kilka podstawowych składników.

Dla urozmaicenia:

Włoską frittatę można przygotować na wiele sposobów. Jeśli przepadasz za mięsnymi dodatkami, urozmaić swoją potrawę poprzez dodanie cienkich plasterków chorizo, pasków kolorowej papryki, podsmażonych pieczarek albo plastrów cebuli. Jeden przepis a tyle możliwości!