
Składniki
12 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
2 sztuki
4 sztuki
40 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i oczyść z gniazd nasiennych paprykę. Następnie pokrój ją w kostkę. Dymkę pokrój w plasterki. Rukiew wodną umyj i osusz. Włącz piekarnik na 175 stopni.
Krok 2
Mleko zagotuj z kostką Knorr tak aby się rozpuściła. Odstaw do ostygnięcia i połącz z jajkami.
Krok 3
Chleb tostowy rozwałkuj na cieńsze plastry. Foremki do muffinów wysmaruj olejem i wyłóż pieczywem.
Krok 4
Nałóż do środka paprykę oraz dymkę. Następnie zalej masą jajeczną i posyp serem. Zapiekaj przez ok 20-25 minut. Muffiny podawaj posypane rukwią.

Dobra rada:
Do takich muffinów możesz przygotować dowolne nadzienie, np. z grzybów i pomidorów, a nawet z mięsem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Tostowe muffiny
Tostowe muffiny
Choć z kolorowymi kremami, owocami i posypkami wyglądają niebywale kusząco, babeczki przestały być domeną wyłącznie cukierników. Kucharze prześcigają się w wymyślaniu wytrawnych wariantów muffinów, które z powodzeniem można serwować jako przystawkę, przekąskę między posiłkami albo imprezowy poczęstunek. Zastanawiasz się, co wspólnego mają babeczki i chleb tostowy? Zapoznaj się z naszym przepisem na muffinki tostowe, a wszystko stanie się jasne.
Dla kogo?
Wypróbuj tostowe muffiny, jeśli wytrawne przekąski są dla ciebie dużo bardziej zachęcającą perspektywą niż kolejny deser. Nie każdy musi przepadać za słodyczami.
Na jaką okazję?
Parapetówka, impreza karnawałowa albo przyjęcie urodzinowe – tostowe muffiny to świetny pomysł na wzbogacenie jadłospisu dowolnej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Pierwsze przyrządzane przez piekarzy muffiny dużo bardziej przypominały połączenie bułki i płaskiego placka niż uwielbiane współcześnie babeczki.
Dla urozmaicenia:
Do masy jajecznej dodaj drobno poszatkowaną papryczkę chili, a muffiny tostowe zyskają bardziej ognisty charakter.



































