
Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną wrzucamy do miski. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i wlewamy do kaszy.
Krok 2
Do kaszy dodajemy serek wiejski, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Łyżką nakładamy masę z kaszy i smażymy na złoto z obu stron.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej
Jeśli szukasz alternatywy dla kotletów z mięsa mielonego, przygotuj je z kaszy gryczanej. Wyśmienity smak to tylko jedna z zalet dania, a kolejną jest krótki czas potrzebny do jego przygotowania. Kasza gryczana występuje w wersji niepalonej (jasnej) oraz palonej (ciemnej), która ma bardziej intensywny smak. Przygotowanie masy na kotlety rozpocznij od wymieszania ugotowanej do miękkości dowolnej kaszy z roztrzepanym jajkiem, które połączy poszczególne składniki. Dodaj także ziarnisty serek wiejski, a następnie, ze względu na dosyć łagodny smak wszystkich składników, przypraw potrawę pieprzem. Użyj też świeżej posiekanej natki pietruszki, która nada kotletom przyjemny posmak i aromat. Dokładnie wymieszaj wszystko, tak aby masa była jednolita, a kotlety się nie rozpadały. Uformuj z niej niewielkie placuszki i smaż na patelni z obu stron do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Jako dodatek do kotletów z kaszy gryczanej podaj ogórki kiszone albo małosolne, odpowiednia będzie też surówka z kapusty kiszonej.