
Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną wrzucamy do miski. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i wlewamy do kaszy.
Krok 2
Do kaszy dodajemy serek wiejski, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Łyżką nakładamy masę z kaszy i smażymy na złoto z obu stron.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej
Jeśli szukasz alternatywy dla kotletów z mięsa mielonego, przygotuj je z kaszy gryczanej. Wyśmienity smak to tylko jedna z zalet dania, a kolejną jest krótki czas potrzebny do jego przygotowania. Kasza gryczana występuje w wersji niepalonej (jasnej) oraz palonej (ciemnej), która ma bardziej intensywny smak. Przygotowanie masy na kotlety rozpocznij od wymieszania ugotowanej do miękkości dowolnej kaszy z roztrzepanym jajkiem, które połączy poszczególne składniki. Dodaj także ziarnisty serek wiejski, a następnie, ze względu na dosyć łagodny smak wszystkich składników, przypraw potrawę pieprzem. Użyj też świeżej posiekanej natki pietruszki, która nada kotletom przyjemny posmak i aromat. Dokładnie wymieszaj wszystko, tak aby masa była jednolita, a kotlety się nie rozpadały. Uformuj z niej niewielkie placuszki i smaż na patelni z obu stron do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Jako dodatek do kotletów z kaszy gryczanej podaj ogórki kiszone albo małosolne, odpowiednia będzie też surówka z kapusty kiszonej.



































