Kotlety z kaszy gryczanej i serka wiejskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kotlety z kaszy gryczanej

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną wrzucamy do miski. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i wlewamy do kaszy.

Krok 2

Do kaszy dodajemy serek wiejski, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Łyżką nakładamy masę z kaszy i smażymy na złoto z obu stron.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kaszy gryczanejKotlety z kaszy gryczanej

Jeśli szukasz alternatywy dla kotletów z mięsa mielonego, przygotuj je z kaszy gryczanej. Wyśmienity smak to tylko jedna z zalet dania, a kolejną jest krótki czas potrzebny do jego przygotowania. Kasza gryczana występuje w wersji niepalonej (jasnej) oraz palonej (ciemnej), która ma bardziej intensywny smak. Przygotowanie masy na kotlety rozpocznij od wymieszania ugotowanej do miękkości dowolnej kaszy z roztrzepanym jajkiem, które połączy poszczególne składniki. Dodaj także ziarnisty serek wiejski, a następnie, ze względu na dosyć łagodny smak wszystkich składników, przypraw potrawę pieprzem. Użyj też świeżej posiekanej natki pietruszki, która nada kotletom przyjemny posmak i aromat. Dokładnie wymieszaj wszystko, tak aby masa była jednolita, a kotlety się nie rozpadały. Uformuj z niej niewielkie placuszki i smaż na patelni z obu stron do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Jako dodatek do kotletów z kaszy gryczanej podaj ogórki kiszone albo małosolne, odpowiednia będzie też surówka z kapusty kiszonej.