Kotlety z kaszy gryczanej

Autor: Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną wrzucamy do miski. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i wlewamy do kaszy.

Krok 2

Do kaszy dodajemy serek wiejski, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Łyżką nakładamy masę z kaszy i smażymy na złoto z obu stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kaszy gryczanejKotlety z kaszy gryczanej

Jeśli szukasz alternatywy dla kotletów z mięsa mielonego, przygotuj je z kaszy gryczanej. Wyśmienity smak to tylko jedna z zalet dania, a kolejną jest krótki czas potrzebny do jego przygotowania. Kasza gryczana występuje w wersji niepalonej (jasnej) oraz palonej (ciemnej), która ma bardziej intensywny smak. Przygotowanie masy na kotlety rozpocznij od wymieszania ugotowanej do miękkości dowolnej kaszy z roztrzepanym jajkiem, które połączy poszczególne składniki. Dodaj także ziarnisty serek wiejski, a następnie, ze względu na dosyć łagodny smak wszystkich składników, przypraw potrawę pieprzem. Użyj też świeżej posiekanej natki pietruszki, która nada kotletom przyjemny posmak i aromat. Dokładnie wymieszaj wszystko, tak aby masa była jednolita, a kotlety się nie rozpadały. Uformuj z niej niewielkie placuszki i smaż na patelni z obu stron do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Jako dodatek do kotletów z kaszy gryczanej podaj ogórki kiszone albo małosolne, odpowiednia będzie też surówka z kapusty kiszonej.