Kotlety mielone wieprzowe z otrębami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone wieprzowe z otrębami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.33 szklanki

6 łyżek

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso - najlepiej kup kawałek ładnej, chudej łopatki i albo zmiel sam w domu albo poproś o to w sklepie - przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobniutko cebulę, jajko, 3 łyżki otrąb, mleko i fx do kotletów mielonych.

Krok 2

Wyrób mięso dobrze ręką i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Po tym czasie zwilżonymi zimną wodą rękami uformuj nieduże kotlety, 4 - 6 sztuk, obtocz je w pozostałych otrębach.

Krok 3

Kładź kotlety na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż aż zrumienią się ze wszystkich stron - na początku na mocnym a potem niedużym ogniu. Na koniec przykryj patelnię na kilka chwil i dosmaż kotlety na malutkim ogniu. Podawaj z ziemniakami i jarzynką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone wieprzowe z otrębami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety z kaszy gryczanej
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej