Kotlety mielone z młodymi ziemniakami
łatwe
412 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
0.5 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości.
Krok 2
W tym czasie mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkiem, połową szklanki wody i zawartością opakowania Fix Knorr. Wyrób dokładnie masę i formuj tradycyjne kotlety.
Krok 3
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju po 8-12 minut z każdej strony. Ugotowane ziemniaki odsącz i obtocz w maśle oraz posiekanym koperku. Dopraw solą. Podawaj z kotletami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami
Kotleciki mielone podane z młodymi ziemniakami to niezastąpiony kulinarny duet, doskonały na obiad w gronie najbliższych. Uwielbiają je wszyscy domownicy, a żeby zaspokoić ich głód, potrzebujesz dosłownie chwilę. Wczesnym latem młode ziemniaczki, kiedy tylko pojawiają się na straganach, od razu wchodzą z impetem do menu. Nie ma się co dziwić, bo o żadnej porze roku nie smakują tak, jak od razu po wykopaniu. Małe ziemniaczki stanowią pyszny i harmonijny dodatek do wszystkich rodzajów mięs. Przeważnie gotuje się je w lekko osolonej wodzie, ale my proponujemy odejść od tego schematu i upiec ziemniaczki w mundurkach. Przed włożeniem do piekarnika, koniecznie posyp je Fixem Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr. Wśród wiernych towarzyszy ziemniaków są oczywiście mielone kotlety, najlepiej przygotowane z mięsa wołowo-wieprzowego.