Wiejskie kotlety mielone - przepis z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
946 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) wrzącej i lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkiem, połową szklanki wody i zawartością opakowania Fix Knorr. Wyrób dokładnie masę i formuj tradycyjne kotlety.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju po 8-12 minut z każdej strony. Ugotowane ziemniaki odsącz i obtocz w maśle oraz posiekanym koperku. Dopraw solą. Podawaj z kotletami.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z młodymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z młodymi ziemniakami Kotlety mielone z młodymi ziemniakami

Kotleciki mielone podane z młodymi ziemniakami to niezastąpiony kulinarny duet, doskonały na obiad w gronie najbliższych. Uwielbiają je wszyscy domownicy, a żeby zaspokoić ich głód, potrzebujesz dosłownie chwilę. Wczesnym latem młode ziemniaczki, kiedy tylko pojawiają się na straganach, od razu wchodzą z impetem do menu. Nie ma się co dziwić, bo o żadnej porze roku nie smakują tak, jak od razu po wykopaniu. Małe ziemniaczki stanowią pyszny i harmonijny dodatek do wszystkich rodzajów mięs. Przeważnie gotuje się je w lekko osolonej wodzie, ale my proponujemy odejść od tego schematu i upiec ziemniaczki w mundurkach. Przed włożeniem do piekarnika, koniecznie posyp je Fixem Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr. Wśród wiernych towarzyszy ziemniaków są oczywiście mielone kotlety, najlepiej przygotowane z mięsa wołowo-wieprzowego.