Kotlety z ryżu i jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z ryżu

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu dajemy dwie szklanki wody.

Krok 2

Do wody i ryżu dodajemy pokruszone kostki bulionowe.

Krok 3

Gotujemy do czasu, aż ryż całkiem wciągnie wodę. Studzimy.

Krok 4

Do ostudzonego ryżu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, zeszkloną cebulę i pokrojone w kostkę jajka na twardo.

Krok 5

Dodajemy surowe jajko i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy całość i formujemy kotlety.

Krok 6

Kotlety odtaczamy w drugim, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 7

Smażymy z każdej strony do uzyskania złotej skórki. Podajemy z zeszkloną cebulą. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z ryżuKotlety z ryżu

Kotlety z ryżu to interesujący wariant na bezmięsne danie obiadowe. Tego typu potrawy można przygotować z różnych składników, np. kaszy albo soczewicy, jednak ryż nadawać się będzie szczególnie dobrze. Ważne jest, by do przyrządzenia kotletów wybrać krótkoziarnistą odmianę, dzięki której lepiej będą się one formować. Na początek ugotuj ryż w bulionie, by zyskał bardziej wyrazisty smak, i pozostaw na chwilę do momentu wchłonięcia się wody. Przestudź, po czym dodaj do bulionu pozostałe składniki: pietruszkę, drobno pokrojone jajka na twardo oraz zeszkloną cebulę. Całość połączysz dodatkiem surowego jajka. Kiedy otrzymasz już ryżową masę, dopraw ją pieprzem i przyprawą uniwersalną, a następnie uformuj z niej nieduże kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju z obydwu stron, aż bułka się zarumieni. Kotlety z ryżu serwuj z cebulą i sosami, np. pieczarkowym lub śmietanowym. Mogą być dodatkiem do obiadu albo samodzielnym daniem. Jak je podasz? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.