
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu dajemy dwie szklanki wody.
Krok 2
Do wody i ryżu dodajemy pokruszone kostki bulionowe.
Krok 3
Gotujemy do czasu, aż ryż całkiem wciągnie wodę. Studzimy.
Krok 4
Do ostudzonego ryżu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, zeszkloną cebulę i pokrojone w kostkę jajka na twardo.
Krok 5
Dodajemy surowe jajko i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy całość i formujemy kotlety.
Krok 6
Kotlety odtaczamy w drugim, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 7
Smażymy z każdej strony do uzyskania złotej skórki. Podajemy z zeszkloną cebulą. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z ryżu
Kotlety z ryżu to interesujący wariant na bezmięsne danie obiadowe. Tego typu potrawy można przygotować z różnych składników, np. kaszy albo soczewicy, jednak ryż nadawać się będzie szczególnie dobrze. Ważne jest, by do przyrządzenia kotletów wybrać krótkoziarnistą odmianę, dzięki której lepiej będą się one formować. Na początek ugotuj ryż w bulionie, by zyskał bardziej wyrazisty smak, i pozostaw na chwilę do momentu wchłonięcia się wody. Przestudź, po czym dodaj do bulionu pozostałe składniki: pietruszkę, drobno pokrojone jajka na twardo oraz zeszkloną cebulę. Całość połączysz dodatkiem surowego jajka. Kiedy otrzymasz już ryżową masę, dopraw ją pieprzem i przyprawą uniwersalną, a następnie uformuj z niej nieduże kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju z obydwu stron, aż bułka się zarumieni. Kotlety z ryżu serwuj z cebulą i sosami, np. pieczarkowym lub śmietanowym. Mogą być dodatkiem do obiadu albo samodzielnym daniem. Jak je podasz? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.