Kotlety z ryżu i jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z ryżu

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu dajemy dwie szklanki wody.

Krok 2

Do wody i ryżu dodajemy pokruszone kostki bulionowe.

Krok 3

Gotujemy do czasu, aż ryż całkiem wciągnie wodę. Studzimy.

Krok 4

Do ostudzonego ryżu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, zeszkloną cebulę i pokrojone w kostkę jajka na twardo.

Krok 5

Dodajemy surowe jajko i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy całość i formujemy kotlety.

Krok 6

Kotlety odtaczamy w drugim, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 7

Smażymy z każdej strony do uzyskania złotej skórki. Podajemy z zeszkloną cebulą. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety jagnięce
czas przygotowania
200 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z ryżuKotlety z ryżu

Kotlety z ryżu to interesujący wariant na bezmięsne danie obiadowe. Tego typu potrawy można przygotować z różnych składników, np. kaszy albo soczewicy, jednak ryż nadawać się będzie szczególnie dobrze. Ważne jest, by do przyrządzenia kotletów wybrać krótkoziarnistą odmianę, dzięki której lepiej będą się one formować. Na początek ugotuj ryż w bulionie, by zyskał bardziej wyrazisty smak, i pozostaw na chwilę do momentu wchłonięcia się wody. Przestudź, po czym dodaj do bulionu pozostałe składniki: pietruszkę, drobno pokrojone jajka na twardo oraz zeszkloną cebulę. Całość połączysz dodatkiem surowego jajka. Kiedy otrzymasz już ryżową masę, dopraw ją pieprzem i przyprawą uniwersalną, a następnie uformuj z niej nieduże kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju z obydwu stron, aż bułka się zarumieni. Kotlety z ryżu serwuj z cebulą i sosami, np. pieczarkowym lub śmietanowym. Mogą być dodatkiem do obiadu albo samodzielnym daniem. Jak je podasz? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.