Kotlety z ryżu i jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z ryżu

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu dajemy dwie szklanki wody.

Krok 2

Do wody i ryżu dodajemy pokruszone kostki bulionowe.

Krok 3

Gotujemy do czasu, aż ryż całkiem wciągnie wodę. Studzimy.

Krok 4

Do ostudzonego ryżu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, zeszkloną cebulę i pokrojone w kostkę jajka na twardo.

Krok 5

Dodajemy surowe jajko i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy całość i formujemy kotlety.

Krok 6

Kotlety odtaczamy w drugim, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 7

Smażymy z każdej strony do uzyskania złotej skórki. Podajemy z zeszkloną cebulą. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z ryżuKotlety z ryżu

Kotlety z ryżu to interesujący wariant na bezmięsne danie obiadowe. Tego typu potrawy można przygotować z różnych składników, np. kaszy albo soczewicy, jednak ryż nadawać się będzie szczególnie dobrze. Ważne jest, by do przyrządzenia kotletów wybrać krótkoziarnistą odmianę, dzięki której lepiej będą się one formować. Na początek ugotuj ryż w bulionie, by zyskał bardziej wyrazisty smak, i pozostaw na chwilę do momentu wchłonięcia się wody. Przestudź, po czym dodaj do bulionu pozostałe składniki: pietruszkę, drobno pokrojone jajka na twardo oraz zeszkloną cebulę. Całość połączysz dodatkiem surowego jajka. Kiedy otrzymasz już ryżową masę, dopraw ją pieprzem i przyprawą uniwersalną, a następnie uformuj z niej nieduże kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju z obydwu stron, aż bułka się zarumieni. Kotlety z ryżu serwuj z cebulą i sosami, np. pieczarkowym lub śmietanowym. Mogą być dodatkiem do obiadu albo samodzielnym daniem. Jak je podasz? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.