Jarmuż zasmażany z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarmuż zasmażany z jajkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

5 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

0.25 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.

Krok 2

Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.

Krok 4

Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.

Krok 5

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.

Krok 6

Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.

Krok 7

Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej