
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
5 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
0.25 szklanki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.
Krok 2
Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.
Krok 3
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.
Krok 4
Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.
Krok 5
Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.
Krok 6
Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.
Krok 7
Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej