Jarmuż zasmażany z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarmuż zasmażany z jajkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

5 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

0.25 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.

Krok 2

Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.

Krok 4

Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.

Krok 5

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.

Krok 6

Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.

Krok 7

Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej