
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
5 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
0.25 szklanki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.
Krok 2
Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.
Krok 3
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.
Krok 4
Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.
Krok 5
Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.
Krok 6
Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.
Krok 7
Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej