Jarmuż zasmażany z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jarmuż zasmażany z jajkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

5 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

0.25 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.

Krok 2

Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.

Krok 4

Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.

Krok 5

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.

Krok 6

Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.

Krok 7

Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jarmuż zasmażany z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej