PRZEPISY.PL

Jarmuż zasmażany z jajkiem

  • 45
  • 5
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • pieprz1 szczypta
  • śmietana0.5 szklanki
  • sól1 szczypta
  • jajka5 szt
  • mąka1 łyżka
  • masło2 łyżki
  • bulion0.25 szklanki
  • czosnek ząbki 3 szt
  • jarmuż 1 kg
  • Krok 1

    Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.
  • Krok 2

    Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.
  • Krok 3

    Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.
  • Krok 4

    Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.
  • Krok 5

    Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.
  • Krok 6

    Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.
  • Krok 7

    Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1073
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
216
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
60
osób dodało do Mniamlisty
30''
2
Łatwe
124
osoby dodały do Mniamlisty
60''
3
Średnie