Dla zdrowia!
Zielone liście jarmużu warto jeść przez cały rok, lecz uwzględniajmy je w jadłospisie zwłaszcza zimą. Wtedy to szczególnie potrzebujemy witaminowego wsparcia, a jarmuż nam je zapewni. Na wyróżnienie zasługują witaminy A oraz K. Są substancjami odpornymi na działanie wysokiej temperatury. W związku z tym obróbka liści, czy to gotowanie, czy smażenie, nie wpłynie w dużym stopniu na zmniejszenie ilości tych wartościowych składników. Witamina A pomaga utrzymać wzrok w odpowiedniej kondycji. Z kolei witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz zachowania mocnych kości.
Zawarta w jarmużu witamina C pomaga w utrzymaniu odporności o każdej porze roku. Zwiększa przyswajanie żelaza, posiada też wpływ na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Obecność manganu przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym oraz budowy tkanek łącznych. Miedź jest składnikiem biorącym udział w prawidłowej pigmentacji włosów i skóry. Nie sposób zatem dziwić się, że wszechstronny jarmuż jest tak pożądanym składnikiem w diecie.
powrót do góry
Zainspiruj się!
Jarmuż najlepiej jest wykorzystać niedługo po zrobieniu zakupów. W lodówce można przechowywać go około 3 dni. Ważne jest, by liście umyć tuż przed gotowaniem, ponieważ wilgoć przyspiesza proces psucia warzywa. Mimo wszystko jesteśmy pewni, że trudno będzie powstrzymać się przed degustacją, gdy będziemy mieli w zanadrzu przepis na sałatkę z jarmużem. Przepiórcze jajka dodają jej szyku, więc z powodzeniem możemy podawać ją podczas przyjęć. Szukacie pomysłu na urozmaicenie swoich kanapek albo dań z makaronem? Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów wprowadzi na talerze odrobinę śródziemnomorskiego klimatu. Dla wszystkich fanów owoców morza polecamy makaron z krewetkami i jarmużem – doskonały sposób na wzbogacenie codziennego menu. Szybkie do zrobienia dania wcale nie muszą być banalne, a zupa fasolowa z jarmużem jest tego apetycznym przykładem. Dania jednogarnkowe to faworyci każdego zabieganego kucharza. Dzięki zapiekance z jarmużem w nieskomplikowany sposób przygotujemy 4 solidne porcje.
Zielone liście w smaku są wyraziste, jednak w omlecie z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawionym za’atarem zyskają jeszcze więcej temperamentu i orientalnej pikanterii. Po aromatycznym obiedzie mamy jeszcze większą ochotę na równie smaczną kolację? Świetnie się składa, bo miska pełna komosy z orzechami nerkowca spełni oczekiwania nawet wybrednych znawców sztuki kulinarnej.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Jarmuż jest spokrewniony z takimi warzywami jak kalafior, brokuły i kapusta pastewna.
- Pochodzi z Europy Zachodniej, zwłaszcza terenów położonych nad Oceanem Atlantyckim oraz Morzem Śródziemnym. W tych miejscach był znany jako roślina jadalna i ozdobna ponad 2 tysiące lat temu.
- Do czasów średniowiecza uważany był za najpopularniejsze zielone warzywo liściaste w skali całej Europy.
- Warzywo rozpoznamy po sporych, podłużnych i pomarszczonych liściach. Istnieje sporo odmian, różniących się między innymi kolorem. Możliwe jest natknięcie się na różne odcienie zieleni oraz egzemplarze o fioletowym i brązowym zabarwieniu.
- Obecnie na największą skalę uprawiany jest środkowych i północnych częściach Europy, Azji oraz w Ameryce Północnej. Dużym atutem rośliny są małe wymagania glebowe oraz odporność na szkodniki i choroby. Doskonale znosi niskie temperatury, nawet do -15 stopni Celsjusza.
J- armuż można spotkać na półkach sklepowych w wersji suszonej i sproszkowanej. Nadaje się do przyprawiania warzywnych potrawek, zup, curry i koktajli.
- Aojiru to popularny w Japonii sok z jarmużu. Pijany jest nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim traktowany jest jako jeden z najlepszych sposobów na uzupełnienie witamin.
- Charakterystyczną potrawą kuchni irlandzkiej jest colcannon. To rodzaj ziemniaczanego puree z dodatkiem duszonego jarmużu, ewentualnie kapusty oraz masła, mleka i przypraw.
Z czym to się je?
Jarmuż to warzywo znane już od czasów starożytnych. Jarmuż popularny niegdyś w Polsce, z biegiem czasu został zapomniany. Tymczasem w Niemczech, Holandii, Portugalii i Skandynawii cieszy się ogromną popularnością. Jesteśmy przekonani, że inspiracji na jego zastosowanie prędko nam nie braknie.
Możemy wykorzystywać jarmuż w przepisach, w których zazwyczaj polecany jest szpinak. Liście jarmużu podczas krótkiej obróbki termicznej zachowują dużo ze swojej apetycznej struktury. Będą znakomitą opcją, dla wszystkich, którzy nie przepadają za miękkim szpinakiem. Zanim jednak włączymy kuchenkę, warto wypróbować możliwości jarmużu na surowo. Okaże się świetnym dodatkiem do zielonych koktajli i smoothie. Łączmy go z dowolnymi owocami, choć my rekomendujemy wszelkie jagody, banany i jabłka. Smaczna przekąska między głównymi posiłkami, czy może zdrowy deser? Sami zdecydujmy.
Liście jarmużu wystarczy umyć i już są gotowe, by stać się bazowym elementem sałatki. Oprócz dodatku warzyw i awokado, możemy je urozmaicić orzechami i posypać parmezanem. Kilka kropel z soku z cytryny wyeksponuje wszystkie zalety smakowe zielonych liści. Na surowo posłużą do przygotowania smakowitego pesto. Ich smak można wzbogacić olejem roślinnym, np. z pestek winogron, nerkowcami i chili. W tej formie dodamy jarmuż do makaronu, ryżu, kanapek, a nawet dań mięsnych.
Najwyższa pora, by poznać właściwości jarmużu na ciepło. Można go krótko gotować na parze lub w wodzie – wystarczy około 3-5 minut. Smażenie i blanszowanie też wchodzą w grę. Obsmażanie liści w cieście naleśnikowym to sposób na pomysłową, gorącą przekąskę. Są doskonałym materiałem na zrobienie zdrowych, zielonych chipsów prosto z piekarnika. Niektórym trudno jest wyobrazić sobie obiad bez pierwszego dania, koniecznie w postaci zupy. Kolejny raz przyda się zapas jarmużu. Zrobimy z niego gęstą zupę krem lub wkroimy jego liście do innej ulubionej potrawy. Będzie pasować nawet do tradycyjnych krupniku i pomidorowej. Dla podkreślenia smaku zielonego warzywa, miejmy w pogotowiu sól, pieprz, tymianek, chili i oregano.
powrót do góryJak się za to zabrać?
Jarmuż, zaliczany do roślin kapustnych, smakiem przypomina połączenie brokułu, kapusty i szpinaku. Świeże liście jarmużu mogą mieć w sobie posmak goryczki, lecz tracą go po delikatnym przemrożeniu. Z tego względu zbiory jarmużu odbywają się zazwyczaj po pierwszych przymrozkach. Pewnie nie wszyscy się spodziewali, że o tej porze roku możemy jeszcze znaleźć na grządkach tak wartościowy przysmak. Będąc na zakupach, należy wybierać egzemplarze o jędrnych, świeżo wyglądających i intensywnie zielonych liściach. Zwróćmy uwagę na łodygi, które powinny być sztywne i wilgotne. Młodsze liście są wyraźnie mniejsze, a ich smak i struktura delikatniejsze. Uważajmy, by w naszym koszyku nie pojawiły się liście zwiędłe, z niewielkimi dziurami i wyraźnymi żółtymi lub brązowymi plamami.
powrót do góry
Komentarze (0)