Zupa fasolowa z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

424 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 sztuki

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno oregano. Czosnek drobno pokrój. Odcedź białą fasolę. Odetnij łodygi i posiekaj grubo liście jarmużu.

Krok 2

W dużym garnku na zupę rozgrzej 2 łyżki margaryny. Dodaj czosnek, a następnie smaż przez 2 minuty. Dodaj posiekane liście jarmużu i smaż jeszcze przez 5 minut.

Krok 3

Następnie wlej1 litr wody oraz dodaj pomidory. Żeby danie było idealnie doprawione dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 4

Dodaj fasolę, oregano i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę podawaj z chlebem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę można przygotować też w wersji z kawałkami mięsa i warzyw. Wystarczy dodać pokrojony w kostkę smażony boczek i ziemniaki.

4

Opinie o przepisie

  • Jarek Jarecki

    Jarek Jarecki, 15.03.2020

    Mega pyszne, nie banalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Kątna

    Bogusława Kątna, 02.02.2017

    Super rozwiązanie i połączenie jarmuzu z fasola-pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 25.11.2016

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Rębecki

    Tomek Rębecki, 25.11.2016

    Pewnie, pyszna! Doslownie bak za bakiem caly dzien, jak w sztafecie kraza po mieszkaniu:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowa z jarmużemZupa fasolowa z jarmużem

To danie pokochają wszyscy miłośnicy zup, którzy lubią propozycje niebanalne i z charakterem. Zupę fasolową z jarmużem zrobisz zaledwie w pół godziny. Jest prosta w wykonaniu, doskonale sprawdzi się jako posiłek na obiad czy też kolację. Zupa ta równie wspaniale smakuje po odgrzaniu. Połączenie pomidorów i białej fasoli to klasyczna i znana kombinacja, ale dodanie do tego jarmużu nadaje daniu oryginalności. Jarmuż nazywany jest królem zimowych warzyw, gdyż sezon na niego rozpoczyna się jesienią i trwa niemal przez całą zimę. Kupując jarmuż wybieraj liście ciemnozielone, bez widocznych plam. Wspaniały smak zupy wzbogaci również świeże oregano – wystarczą już dwie łyżki, aby rozkoszować się cudownym aromatem potrawy. Jeśli chcesz, możesz dodać do zupy kawałki smażonego boczku oraz ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę. Nic tak nie wzmocni cię w jesienne chłody, jak tak przyrządzona zupa.