
Składniki
1 kilogram
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę na zupę fasolową mocz dzień wcześniej, przez około 24 godziny w zimnej wodzie.
Krok 2
Zalej mięso i warzywa 2 litrami wody. Dodaj fasolę, przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie całkowicie miękka.
Krok 3
Wyjmij z wywaru warzywa oraz mięso. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut – do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Pokrój w kostkę wyjętą z wywaru marchewkę oraz porcje rosołową, po czym ponownie dodaj do zupy.
Krok 5
Pokrój drobno boczek i podsmaż go. Przygotuj zasmażkę Knorr, dodaj wszystko do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 6
Doprowadź zupę fasolową do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw całość majerankiem i pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa
Fasola znana jest w gastronomii od dawna i bardzo często serwujemy ją w kuchni meksykańskiej jako dodatek do potraw mięsnych. Na polskich stołach również zagościła w postaci zupy fasolowej. Przygotowanie jej zajmuje około godziny, jednak cały proces rozpoczyna się aż dobę wcześniej. Aby fasola była zdatna do spożycia, należy ją moczyć w wodzie. Po upływie 24 godzin można ją gotować z mięsem i innymi warzywami. Zupa fasolowa tradycyjna przepis w takiej wersji zachwyca smakiem!
Dla kogo?
Fani warzyw strączkowych z pewnością rozsmakują się w daniu, jakim jest zupa fasolowa z zasmażką. Należysz do tego grona? A może dopiero przekonujesz się do strączków? Jesteśmy pewni, że nasz przepis na zupę fasolową przypadnie Ci do gustu i odmieni Twój dotychczasowy jadłospis.
Na jaką okazję?
Zupa fasolowa to danie idealne na codzienny obiad. Przygotuj duży garnek tej zupy i podawaj ją kilka razy z rzędu. Nie będziesz martwić się o to, co zaserwować następnego dnia. Zupa fasolowa przepis zachwyci wszystkich domowników. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Pamiętaj – Meksykanie w swoich potrawach nigdy nie zapominają o przyprawach, nadając swojej kuchni ostry, wyrazisty smak. Dlatego sięgnij koniecznie po majeranek, pieprz czy czosnek. Sprawią one, że zupa fasolowa będzie miała głęboki, aromatyczny smak, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
Dla urozmaicenia:
Aby zupa fasolowa nabrała właściwej konsystencji, możesz dodać do niej zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, a dzięki niej danie będzie gęste i bardziej aromatyczne. Zupa fasolowa to jedno z kultowych dań z boczkiem, co sprawia, że może być świetną potrawą dla wszystkich tych, którzy uwielbiają mięso w każdej postaci.