Zupa fasolowa z jarmużem

- Krok 1Posiekaj drobno oregano. Czosnek drobno pokrój. Odcedź białą fasolę. Odetnij łodygi i posiekaj grubo liście jarmużu.
- Krok 2W dużym garnku na zupę rozgrzej 2 łyżki margaryny. Dodaj czosnek, a następnie smaż przez 2 minuty. Dodaj posiekane liście jarmużu i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Krok 3Następnie wlej1 litr wody oraz dodaj pomidory. Żeby danie było idealnie doprawione dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
- Krok 4Dodaj fasolę, oregano i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę podawaj z chlebem.

Zupę można przygotować też w wersji z kawałkami mięsa i warzyw. Wystarczy dodać pokrojony w kostkę smażony boczek i ziemniaki.

To danie pokochają wszyscy miłośnicy zup, którzy lubią propozycje niebanalne i z charakterem. Zupę fasolową z jarmużem zrobisz zaledwie w pół godziny. Jest prosta w wykonaniu, doskonale sprawdzi się jako posiłek na obiad czy też kolację. Zupa ta równie wspaniale smakuje po odgrzaniu. Połączenie pomidorów i białej fasoli to klasyczna i znana kombinacja, ale dodanie do tego jarmużu nadaje daniu oryginalności. Jarmuż nazywany jest królem zimowych warzyw, gdyż sezon na niego rozpoczyna się jesienią i trwa niemal przez całą zimę. Kupując jarmuż wybieraj liście ciemnozielone, bez widocznych plam. Wspaniały smak zupy wzbogaci również świeże oregano – wystarczą już dwie łyżki, aby rozkoszować się cudownym aromatem potrawy. Jeśli chcesz, możesz dodać do zupy kawałki smażonego boczku oraz ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę. Nic tak nie wzmocni cię w jesienne chłody, jak tak przyrządzona zupa.