Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

5 sztuk

120 mililitrów

1 litr

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż je na wyłożoną aluminiową folią blachę.

Krok 2

Czosnek zmiażdż, bazylię posiekaj, dodaj do papryk. Zakryj folią i piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Krok 3

Cebulę posiekaj i wraz ze szczypiorkiem wrzuć do garnka.

Krok 4

Dodaj posiekane chili, podgrzewaj cały czas mieszając.

Krok 5

Dorzuć paprykę z bazylią i sosem z pieczenia, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut.

Krok 6

Dodaj pokrojone na połówki pomidory i sok pomidorowy. Dolej bulion. Zupę wymieszaj, zwiększ ogień i gotuj przez kwadrans.

Krok 7

Na koniec rozdrobnij warzywa i zupę udekoruj grubo siekaną bazylią oraz odrobiną śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
108 osób ogląda przepis:
Zupa seczuańska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej