Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

5 sztuk

120 mililitrów

1 litr

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż je na wyłożoną aluminiową folią blachę.

Krok 2

Czosnek zmiażdż, bazylię posiekaj, dodaj do papryk. Zakryj folią i piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Krok 3

Cebulę posiekaj i wraz ze szczypiorkiem wrzuć do garnka.

Krok 4

Dodaj posiekane chili, podgrzewaj cały czas mieszając.

Krok 5

Dorzuć paprykę z bazylią i sosem z pieczenia, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut.

Krok 6

Dodaj pokrojone na połówki pomidory i sok pomidorowy. Dolej bulion. Zupę wymieszaj, zwiększ ogień i gotuj przez kwadrans.

Krok 7

Na koniec rozdrobnij warzywa i zupę udekoruj grubo siekaną bazylią oraz odrobiną śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej