Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

5 sztuk

120 mililitrów

1 litr

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż je na wyłożoną aluminiową folią blachę.

Krok 2

Czosnek zmiażdż, bazylię posiekaj, dodaj do papryk. Zakryj folią i piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Krok 3

Cebulę posiekaj i wraz ze szczypiorkiem wrzuć do garnka.

Krok 4

Dodaj posiekane chili, podgrzewaj cały czas mieszając.

Krok 5

Dorzuć paprykę z bazylią i sosem z pieczenia, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut.

Krok 6

Dodaj pokrojone na połówki pomidory i sok pomidorowy. Dolej bulion. Zupę wymieszaj, zwiększ ogień i gotuj przez kwadrans.

Krok 7

Na koniec rozdrobnij warzywa i zupę udekoruj grubo siekaną bazylią oraz odrobiną śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej