Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
5 sztuk
120 mililitrów
1 litr
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż je na wyłożoną aluminiową folią blachę.
Krok 2
Czosnek zmiażdż, bazylię posiekaj, dodaj do papryk. Zakryj folią i piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krok 3
Cebulę posiekaj i wraz ze szczypiorkiem wrzuć do garnka.
Krok 4
Dodaj posiekane chili, podgrzewaj cały czas mieszając.
Krok 5
Dorzuć paprykę z bazylią i sosem z pieczenia, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut.
Krok 6
Dodaj pokrojone na połówki pomidory i sok pomidorowy. Dolej bulion. Zupę wymieszaj, zwiększ ogień i gotuj przez kwadrans.
Krok 7
Na koniec rozdrobnij warzywa i zupę udekoruj grubo siekaną bazylią oraz odrobiną śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej