
Składniki
300 gramów
50 gramów
0.5 pęczka
100 gramów
100 gramów
50 gramów
null
null
0.75 litra
0.2 litra
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zdejmij skórę z boczku, pokrój go w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż aż do zrumienienia.
Krok 2
Obierz ziemniaki i wraz z cebulą pokrój w kostkę, następnie dodaj do wysmażonego boczku i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Przełóż do garnka, zalej 0,75 litr rosołem Knorr.
Krok 4
Wrzucić łodygi majeranku bez listków. Doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
Krok 6
Jarzyny należy umyć, potem pokroić i wrzucić do zupy. Gotuj 10 minut.
Krok 7
Z zupy wyjmij majeranek i skórę boczku. Zupę należy przecedzić.
Krok 8
Ziemniaki, boczek i jarzyny zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Masę połączyć z odcedzoną zupą, wymieszać ze śmietanką, zmiksować. Dodać szczyptę czarnego pieprzu oraz majeranek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej