Berlińska Kartoflanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

157

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 litra

300 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

null

null

0.2 litra

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z boczku, pokrój go w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż aż do zrumienienia.

Krok 2

Obierz ziemniaki i wraz z cebulą pokrój w kostkę, następnie dodaj do wysmażonego boczku i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Przełóż do garnka, zalej 0,75 litr rosołem Knorr.

Krok 4

Wrzucić łodygi majeranku bez listków. Doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.

Krok 6

Jarzyny należy umyć, potem pokroić i wrzucić do zupy. Gotuj 10 minut.

Krok 7

Z zupy wyjmij majeranek i skórę boczku. Zupę należy przecedzić.

Krok 8

Ziemniaki, boczek i jarzyny zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Masę połączyć z odcedzoną zupą, wymieszać ze śmietanką, zmiksować. Dodać szczyptę czarnego pieprzu oraz majeranek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również