Berlińska Kartoflanka

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

0

0

0.2 litra

300 gramów

100 gramów

180 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z boczku, pokrój go w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż aż do zrumienienia.

Krok 1

Obierz ziemniaki i wraz z cebulą pokrój w kostkę, następnie dodaj do wysmażonego boczku i dokładnie wymieszaj.

Krok 1

Przełóż do garnka, zalej 0,75 litr rosołem Knorr.

Krok 1

Wrzucić łodygi majeranku bez listków. Doprowadź do wrzenia.

Krok 1

Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.

Krok 1

Jarzyny należy umyć, potem pokroić i wrzucić do zupy. Gotuj 10 minut.

Krok 1

Z zupy wyjmij majeranek i skórę boczku. Zupę należy przecedzić.

Krok 1

Ziemniaki, boczek i jarzyny zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Masę połączyć z odcedzoną zupą, wymieszać ze śmietanką, zmiksować. Dodać szczyptę czarnego pieprzu oraz majeranek.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również