Berlińska Kartoflanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Berlińska Kartoflanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

null

null

0.75 litra

0.2 litra

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z boczku, pokrój go w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż aż do zrumienienia.

Krok 2

Obierz ziemniaki i wraz z cebulą pokrój w kostkę, następnie dodaj do wysmażonego boczku i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Przełóż do garnka, zalej 0,75 litr rosołem Knorr.

Krok 4

Wrzucić łodygi majeranku bez listków. Doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.

Krok 6

Jarzyny należy umyć, potem pokroić i wrzucić do zupy. Gotuj 10 minut.

Krok 7

Z zupy wyjmij majeranek i skórę boczku. Zupę należy przecedzić.

Krok 8

Ziemniaki, boczek i jarzyny zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Masę połączyć z odcedzoną zupą, wymieszać ze śmietanką, zmiksować. Dodać szczyptę czarnego pieprzu oraz majeranek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Berlińska Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

Zobacz również