Zupa krem z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z dyni

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.25 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.25 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skórki oczyść z pestek. Pokrój w kostkę i włóż do garnka.

Krok 2

Marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler obierz, umyj, pokrój w kawałki i włóż do garnka. Dodaj masło. Gotuj 20 min aż warzywa będą miękkie.

Krok 3

Przypraw do smaku solą, pieprzem i rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Zupę przelej do blendera i zmiksuj na gładki krem. Przelej do garnka. Do blendera dodaj łyżkę wazową zupy oraz natkę pietruszki. Zmiksuj i dodaj do zupy w garnku. Smacznego !

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej