Zupa z dyni i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni i batatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

30 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię ostrożnie przetnij wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżki pozbądź się pestek i ostrym nożem obierz owoc ze skórki.

Krok 2

Obrany miąższ dyni pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ziemniaki.

Krok 3

W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zrobią się rumiane, wlej wodę.

Krok 4

Teraz dodaj do zupy dynię, ziemniaki i 2 kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj powoli ok. 30 minut, aż składniki będą miękkie.

Krok 5

Zupę dopraw cynamonem, miodem i margaryną. Następnie całość zmiksuj na gładki krem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni i batatówZupa z dyni i batatów

Zupa z dyni i batatów to intensywne oraz aromatyczne połączenie smaków, które sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Od czego zacząć? Dynię (oprócz sugerowanej piżmowej, do tego przepisu odpowiednia będzie też hokkaido) obierz i pozbądź się pestek, po czym pokrój ją w kostkę. W ten sam sposób poszatkuj słodkie ziemniaki, a czosnek oraz cebulę smaż na patelni do momentu ich zarumienienia. Przełóż wszystkie składniki do garnka i gotuj, aż będą odpowiednio miękkie. Jakie przyprawy urozmaicą aromat zupy? Idealnie sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz kolendra, natomiast jeszcze pikantniejszy aromat uzyskasz, gdy wsypiesz odrobinę ostrej papryczki oraz imbiru. Na koniec zmiksuj całość na aksamitną i kremową konsystencję. Zupę podawaj w głębokich miskach, udekorowaną posiekaną pietruszką lub podprażonymi pestkami dyni. Świetnym dodatkiem będą chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Tym przepisem udowadniamy, że gotowanie może być proste i przyjemne – pamiętaj o nim przy najbliższej okazji.