Zupa z dyni i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni i batatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

30 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię ostrożnie przetnij wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżki pozbądź się pestek i ostrym nożem obierz owoc ze skórki.

Krok 2

Obrany miąższ dyni pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ziemniaki.

Krok 3

W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zrobią się rumiane, wlej wodę.

Krok 4

Teraz dodaj do zupy dynię, ziemniaki i 2 kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj powoli ok. 30 minut, aż składniki będą miękkie.

Krok 5

Zupę dopraw cynamonem, miodem i margaryną. Następnie całość zmiksuj na gładki krem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni i batatówZupa z dyni i batatów

Zupa z dyni i batatów to intensywne oraz aromatyczne połączenie smaków, które sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Od czego zacząć? Dynię (oprócz sugerowanej piżmowej, do tego przepisu odpowiednia będzie też hokkaido) obierz i pozbądź się pestek, po czym pokrój ją w kostkę. W ten sam sposób poszatkuj słodkie ziemniaki, a czosnek oraz cebulę smaż na patelni do momentu ich zarumienienia. Przełóż wszystkie składniki do garnka i gotuj, aż będą odpowiednio miękkie. Jakie przyprawy urozmaicą aromat zupy? Idealnie sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz kolendra, natomiast jeszcze pikantniejszy aromat uzyskasz, gdy wsypiesz odrobinę ostrej papryczki oraz imbiru. Na koniec zmiksuj całość na aksamitną i kremową konsystencję. Zupę podawaj w głębokich miskach, udekorowaną posiekaną pietruszką lub podprażonymi pestkami dyni. Świetnym dodatkiem będą chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Tym przepisem udowadniamy, że gotowanie może być proste i przyjemne – pamiętaj o nim przy najbliższej okazji.