
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 litr
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
30 gramów
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię ostrożnie przetnij wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżki pozbądź się pestek i ostrym nożem obierz owoc ze skórki.
Krok 2
Obrany miąższ dyni pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ziemniaki.
Krok 3
W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zrobią się rumiane, wlej wodę.
Krok 4
Teraz dodaj do zupy dynię, ziemniaki i 2 kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj powoli ok. 30 minut, aż składniki będą miękkie.
Krok 5
Zupę dopraw cynamonem, miodem i margaryną. Następnie całość zmiksuj na gładki krem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni i batatów
Zupa z dyni i batatów to intensywne oraz aromatyczne połączenie smaków, które sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Od czego zacząć? Dynię (oprócz sugerowanej piżmowej, do tego przepisu odpowiednia będzie też hokkaido) obierz i pozbądź się pestek, po czym pokrój ją w kostkę. W ten sam sposób poszatkuj słodkie ziemniaki, a czosnek oraz cebulę smaż na patelni do momentu ich zarumienienia. Przełóż wszystkie składniki do garnka i gotuj, aż będą odpowiednio miękkie. Jakie przyprawy urozmaicą aromat zupy? Idealnie sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz kolendra, natomiast jeszcze pikantniejszy aromat uzyskasz, gdy wsypiesz odrobinę ostrej papryczki oraz imbiru. Na koniec zmiksuj całość na aksamitną i kremową konsystencję. Zupę podawaj w głębokich miskach, udekorowaną posiekaną pietruszką lub podprażonymi pestkami dyni. Świetnym dodatkiem będą chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Tym przepisem udowadniamy, że gotowanie może być proste i przyjemne – pamiętaj o nim przy najbliższej okazji.


































