Zupa z dyni i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z dyni i batatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

258 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

30 gramów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię ostrożnie przetnij wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżki pozbądź się pestek i ostrym nożem obierz owoc ze skórki.

Krok 2

Obrany miąższ dyni pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ziemniaki.

Krok 3

W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zrobią się rumiane, wlej wodę.

Krok 4

Teraz dodaj do zupy dynię, ziemniaki i 2 kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj powoli ok. 30 minut, aż składniki będą miękkie.

Krok 5

Zupę dopraw cynamonem, miodem i margaryną. Następnie całość zmiksuj na gładki krem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kwaśno-pikantna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni i batatówZupa z dyni i batatów

Zupa z dyni i batatów to intensywne oraz aromatyczne połączenie smaków, które sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Od czego zacząć? Dynię (oprócz sugerowanej piżmowej, do tego przepisu odpowiednia będzie też hokkaido) obierz i pozbądź się pestek, po czym pokrój ją w kostkę. W ten sam sposób poszatkuj słodkie ziemniaki, a czosnek oraz cebulę smaż na patelni do momentu ich zarumienienia. Przełóż wszystkie składniki do garnka i gotuj, aż będą odpowiednio miękkie. Jakie przyprawy urozmaicą aromat zupy? Idealnie sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz kolendra, natomiast jeszcze pikantniejszy aromat uzyskasz, gdy wsypiesz odrobinę ostrej papryczki oraz imbiru. Na koniec zmiksuj całość na aksamitną i kremową konsystencję. Zupę podawaj w głębokich miskach, udekorowaną posiekaną pietruszką lub podprażonymi pestkami dyni. Świetnym dodatkiem będą chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Tym przepisem udowadniamy, że gotowanie może być proste i przyjemne – pamiętaj o nim przy najbliższej okazji.