Krem z dyni i młodej marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z dyni i młodej marchewki

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

10 sztuk

500 mililitrów

20 gramów

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotowujemy bulion. Lubimy gęste kremy, stąd taka ilość bulionu - jeśli preferujecie inną konsystencję , zwiększcie jego ilość.

Krok 2

Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy dalej.

Krok 3

Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem.

Krok 4

By zapewnić aksamitność, dodajemy serek, następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku i papryki.

Krok 5

Słodycz warzyw przełamujemy słonymi pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy do pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że serek odpowiednio się rozpuścił. Do zupy doskonale pasują płatki migdałów - jeśli macie je w pobliżu, warto je uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni i dodać do kremu - chrupanie podczas degustacji jest dozwolone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej