Krem z dyni i młodej marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z dyni i młodej marchewki

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

750 gramów

500 mililitrów

20 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotowujemy bulion. Lubimy gęste kremy, stąd taka ilość bulionu - jeśli preferujecie inną konsystencję , zwiększcie jego ilość.

Krok 2

Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy dalej.

Krok 3

Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem.

Krok 4

By zapewnić aksamitność, dodajemy serek, następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku i papryki.

Krok 5

Słodycz warzyw przełamujemy słonymi pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy do pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że serek odpowiednio się rozpuścił. Do zupy doskonale pasują płatki migdałów - jeśli macie je w pobliżu, warto je uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni i dodać do kremu - chrupanie podczas degustacji jest dozwolone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z dyni i młodej marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej