Przepisy z pistacjami
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Pistacje
Najczęściej spożywane są w formie smacznej przekąski, ale równie świetnie wpasowują się w bardziej konkretne, wytrawne dania. Pistacje, bo o nich mowa, to orzechy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Doskonale odnajdują się w potrawach niebanalnych. Dobrze łączą się zarówno z różnymi rodzajami mięsa, jak i owocami czy warzywami. Przepis na sałatkę z awokado, pistacjami i serem pleśniowym to znakomita propozycja na jedno z domowych przyjęć z przyjaciółmi, a pomysł na karkówkę z musztardową skórką – na bardziej podniosłe chwile, takie jak niedzielny rodzinny obiad. Jak widać, pistacje można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów i każdy z nich będzie równie smaczny. Nie zwlekaj już dłużej i na stałe włącz pistacje do swojego menu.
Dla kogo?
Pistacje to doskonała przekąska dla każdego! Zapakowaną w torebkę porcję tych orzechów możesz zabrać ze sobą wszędzie, niezależnie od tego, gdzie akurat się znajdujesz.
Na jaką okazję?
Potrawy z pistacjami urozmaicą Twój codzienny jadłospis. Możesz użyć ich jako jednego ze składników ciekawej sałatki. Co powiesz na egzotyczną sałatkę z krewetkami? To także doskonały dodatek do dania głównego, na przykład do polędwiczek glazurowanych miodem. Który z przepisów wybierzesz na dziś?
Czy wiesz, że?
Pistacje nazywane są też zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Pochodzenie tych orzechów nie jest dokładnie znane, ale przyjmuje się, że po raz pierwszy zaczęto je uprawiać w Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie najwięcej drzew pistacjowych znajdziemy w Grecji, ale można je również spotkać w innych miejscach na świecie, chociażby w Stanach Zjednoczonych czy Afganistanie.
Dla urozmaicenia
W branży cukierniczej pistacje wykorzystywane są bardzo często. Używa się ich w przepisach naciasta, desery, lody, budyń itd. Pistacje występują także w baklawie, czyli popularnym w kuchni tureckiej oraz ormiańskiej deserze, składającym się z przekładanych warstw ciasta i orzechów z miodem.