Przepisy z pistacjami
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Pistacje
Najczęściej spożywane są w formie smacznej przekąski, ale równie świetnie wpasowują się w bardziej konkretne, wytrawne dania. Pistacje, bo o nich mowa, to orzechy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Doskonale odnajdują się w potrawach niebanalnych. Dobrze łączą się zarówno z różnymi rodzajami mięsa, jak i owocami czy warzywami. Przepis na sałatkę z awokado, pistacjami i serem pleśniowym to znakomita propozycja na jedno z domowych przyjęć z przyjaciółmi, a pomysł na karkówkę z musztardową skórką – na bardziej podniosłe chwile, takie jak niedzielny rodzinny obiad. Jak widać, pistacje można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów i każdy z nich będzie równie smaczny. Nie zwlekaj już dłużej i na stałe włącz pistacje do swojego menu.
Dla kogo?
Pistacje to doskonała przekąska dla każdego! Zapakowaną w torebkę porcję tych orzechów możesz zabrać ze sobą wszędzie, niezależnie od tego, gdzie akurat się znajdujesz.
Na jaką okazję?
Potrawy z pistacjami urozmaicą Twój codzienny jadłospis. Możesz użyć ich jako jednego ze składników ciekawej sałatki. Co powiesz na egzotyczną sałatkę z krewetkami? To także doskonały dodatek do dania głównego, na przykład do polędwiczek glazurowanych miodem. Który z przepisów wybierzesz na dziś?
Czy wiesz, że?
Pistacje nazywane są też zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Pochodzenie tych orzechów nie jest dokładnie znane, ale przyjmuje się, że po raz pierwszy zaczęto je uprawiać w Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie najwięcej drzew pistacjowych znajdziemy w Grecji, ale można je również spotkać w innych miejscach na świecie, chociażby w Stanach Zjednoczonych czy Afganistanie.
Dla urozmaicenia
W branży cukierniczej pistacje wykorzystywane są bardzo często. Używa się ich w przepisach naciasta, desery, lody, budyń itd. Pistacje występują także w baklawie, czyli popularnym w kuchni tureckiej oraz ormiańskiej deserze, składającym się z przekładanych warstw ciasta i orzechów z miodem.



