Przepisy z pistacjami

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Mleczny keks bez pieczenia
ratingratingratingratingrating

671

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie d...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

254

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Sernik to jedno z tych ciast, na które istnieje niezliczona ilość przepisów. Serniki pieczone, na...
Blok czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Blok czekoladowy to słodka masa z mleka w proszku i kakao. Ma zwartą konsystencję, a smaku nadają...
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponuj...
Piersi kurczaka z serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak w naszej kuchni od lat cieszy się niegasnącą popularnością. Dlaczego tak jest? Możliwości...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Sałatka arbuzowa z serem feta
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W kuchni świetnie sprawdzają się kontrasty. Soczysty słodki arbuz zestawiony z wyrazistą słoną fe...
Ciasto kokosowe z mango i pistacjami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Każdy, kto lubi oryginalne wypieki z owocowym akcentem, powinien wypróbować przepis na ciasto kok...
Egzotyczna sałatka z krewetkami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
To efektowne danie – bogate w składniki i elegancko podane – zamieni Twoją kolację w romantyczny...
Pikantna marokańska sałatka z kaszy jaglanej i soczewicy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Tę pikantną sałatkę pokochają wegetarianie! Kasza jaglana i soczewica w towarzystwie aromatycznyc...
Karkówka z musztardową skórką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pieczone mięso z chrupiącą skórką? Jeśli lubisz takie dania, dobrą propozycją dla Ciebie będzie k...
Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i łatwe w przyrządzeniu. Nie wymaga zbyt długiej obróbki...
Ciastka z jagodami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Pachnące jagodami, puszyste ciastka to dobra propozycja dla miłośników deserów z owocami i bakali...
Sznycle z pistacjami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz mięsa w chrupiącej panierce, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne sznycle z pistacj...
Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Świąteczny stół bez pasztetu? Nie ma mowy! Zwłaszcza że przyrządzenie tego dania w zaciszu domowe...
Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Łososia uwielbiają wszyscy. To ryba, która już od kilkunastu lat nieprzerwanie króluje również na...
Kurczak maharadży
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasta z szałwią
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Terrina z dzika
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Zupa z dyni z pistacjami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Babeczki z owocami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Owocowe marzenie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zielona Babka Marmurkowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PistacjePistacje

Najczęściej spożywane są w formie smacznej przekąski, ale równie świetnie wpasowują się w bardziej konkretne, wytrawne dania. Pistacje, bo o nich mowa, to orzechy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Doskonale odnajdują się w potrawach niebanalnych. Dobrze łączą się zarówno z różnymi rodzajami mięsa, jak i owocami czy warzywami. Przepis na sałatkę z awokado, pistacjami i serem pleśniowym to znakomita propozycja na jedno z domowych przyjęć z przyjaciółmi, a pomysł na karkówkę z musztardową skórką – na bardziej podniosłe chwile, takie jak niedzielny rodzinny obiad. Jak widać, pistacje można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów i każdy z nich będzie równie smaczny. Nie zwlekaj już dłużej i na stałe włącz pistacje do swojego menu.

Dla kogo?

Pistacje to doskonała przekąska dla każdego! Zapakowaną w torebkę porcję tych orzechów możesz zabrać ze sobą wszędzie, niezależnie od tego, gdzie akurat się znajdujesz.

Na jaką okazję?

Potrawy z pistacjami urozmaicą Twój codzienny jadłospis. Możesz użyć ich jako jednego ze składników ciekawej sałatki. Co powiesz na egzotyczną sałatkę z krewetkami? To także doskonały dodatek do dania głównego, na przykład do polędwiczek glazurowanych miodem. Który z przepisów wybierzesz na dziś?

Czy wiesz, że?

Pistacje nazywane są też zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Pochodzenie tych orzechów nie jest dokładnie znane, ale przyjmuje się, że po raz pierwszy zaczęto je uprawiać w Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie najwięcej drzew pistacjowych znajdziemy w Grecji, ale można je również spotkać w innych miejscach na świecie, chociażby w Stanach Zjednoczonych czy Afganistanie.

Dla urozmaicenia

W branży cukierniczej pistacje wykorzystywane są bardzo często. Używa się ich w przepisach naciasta, desery, lody, budyń itd. Pistacje występują także w baklawie, czyli popularnym w kuchni tureckiej oraz ormiańskiej deserze, składającym się z przekładanych warstw ciasta i orzechów z miodem.