Pistacje - przepisy z pistacjami | Przepisy.pl pixel

Przepisy z pistacjami

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PistacjePistacje

Najczęściej spożywane są w formie smacznej przekąski, ale równie świetnie wpasowują się w bardziej konkretne, wytrawne dania. Pistacje, bo o nich mowa, to orzechy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Doskonale odnajdują się w potrawach niebanalnych. Dobrze łączą się zarówno z różnymi rodzajami mięsa, jak i owocami czy warzywami. Przepis na sałatkę z awokado, pistacjami i serem pleśniowym to znakomita propozycja na jedno z domowych przyjęć z przyjaciółmi, a pomysł na karkówkę z musztardową skórką – na bardziej podniosłe chwile, takie jak niedzielny rodzinny obiad. Jak widać, pistacje można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów i każdy z nich będzie równie smaczny. Nie zwlekaj już dłużej i na stałe włącz pistacje do swojego menu.

Dla kogo?

Pistacje to doskonała przekąska dla każdego! Zapakowaną w torebkę porcję tych orzechów możesz zabrać ze sobą wszędzie, niezależnie od tego, gdzie akurat się znajdujesz.

Na jaką okazję?

Potrawy z pistacjami urozmaicą Twój codzienny jadłospis. Możesz użyć ich jako jednego ze składników ciekawej sałatki. Co powiesz na egzotyczną sałatkę z krewetkami? To także doskonały dodatek do dania głównego, na przykład do polędwiczek glazurowanych miodem. Który z przepisów wybierzesz na dziś?

Czy wiesz, że?

Pistacje nazywane są też zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Pochodzenie tych orzechów nie jest dokładnie znane, ale przyjmuje się, że po raz pierwszy zaczęto je uprawiać w Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie najwięcej drzew pistacjowych znajdziemy w Grecji, ale można je również spotkać w innych miejscach na świecie, chociażby w Stanach Zjednoczonych czy Afganistanie.

Dla urozmaicenia

W branży cukierniczej pistacje wykorzystywane są bardzo często. Używa się ich w przepisach naciasta, desery, lody, budyń itd. Pistacje występują także w baklawie, czyli popularnym w kuchni tureckiej oraz ormiańskiej deserze, składającym się z przekładanych warstw ciasta i orzechów z miodem.