Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

80 gramów

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

1.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z 1 łyżka oleju.

Krok 2

Pistacje drobno siekamy, mango kroimy w niedużą kostkę lub słupki.

Krok 3

Ser osuszamy i kroimy w kostkę.

Krok 4

Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 5

Do miseczek wykładamy naprzemiennie kuskus (ciepły, prosto z patelni) kostki sera oraz mango. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy rozmarynem. Danie możemy zaserwować również na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej