Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
0.5 szklanki
0.75 szklanki
80 gramów
1 sztuka
120 gramów
2 łyżki
1.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z 1 łyżka oleju.
Krok 2
Pistacje drobno siekamy, mango kroimy w niedużą kostkę lub słupki.
Krok 3
Ser osuszamy i kroimy w kostkę.
Krok 4
Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
Krok 5
Do miseczek wykładamy naprzemiennie kuskus (ciepły, prosto z patelni) kostki sera oraz mango. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy rozmarynem. Danie możemy zaserwować również na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do mięs z rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej