Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

80 gramów

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

1.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z 1 łyżka oleju.

Krok 2

Pistacje drobno siekamy, mango kroimy w niedużą kostkę lub słupki.

Krok 3

Ser osuszamy i kroimy w kostkę.

Krok 4

Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 5

Do miseczek wykładamy naprzemiennie kuskus (ciepły, prosto z patelni) kostki sera oraz mango. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy rozmarynem. Danie możemy zaserwować również na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej