Grillowany kurczak z makaronem
NOWY PRZEPIS
łatwe
118 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Cebule pokrój w piórka, czosnek posiekaj drobno.

Krok 2
W miseczce połącz olej z przyprawa do kurczaka Knorr. Tak powstałą glazurą natrzyj pierś z kurczaka.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni grillowej smaż kurczaka po 1 min. z każdej strony. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 min.

Krok 4
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek i cebulę. Wlej wodę i dodaj fix gulaszowy Knorr. Wymieszaj i gotuj ok. 5 min.

Krok 5
Na koniec dodaj do powstałego sosu makaron, wymieszaj i podawaj na talerzu wraz z upieczonym kurczakiem. Całość udekoruj kolendrą.


Dobra rada:
Jeśli nie masz patelni grillowej możesz użyć zwykłej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak z makaronem
Kurczak i makaron to przykłady produktów, które doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. Chcesz podać je z łagodnym, kremowym sosem śmietanowym? Nie ma problemu! Wolisz bardziej zdecydowane smaki i wyraziste nuty? Nic nie stoi na przeszkodzie, by wyczarować z nich właśnie takie danie. Dziś prezentujemy grillowanego kurczaka z hojną porcją przypraw podanego ze sprężystym makaronem spaghetti.
Dla kogo?
Masz już dość kurczaka? Ten przepis z grilla z makaronem jest dla ciebie! Dzięki niemu uświadomisz sobie, że przyprawy i dodatki do dań mają niebagatelne znaczenie. Grillowany kurczak ze spaghetti sprawi, że nowo zakochasz się w pysznym drobiu!
Na jaką okazję?
Podawaj, kiedy tylko uznasz to za stosowne. Codzienny obiad, który jesz w pojedynkę? Grillowany kurczak z makaronem pasuje doskonale do kameralnego posiłku. Mimo to, śmiało możesz zaserwować go przyjaciołom podczas bardziej odświętnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Mięso drobiowe natrzyj glazurą z przypraw i oleju godzinę wcześniej. Tak zamarynowane będzie smakować jeszcze lepiej.
Dla urozmaicenia:
Wzbogać grillowanego kurczaka i makaron warzywami, np. cukinią i pomidorkami koktajlowymi.