Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść kurczaka. Pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, razem z przyprawą.

Krok 2

Ogórek pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę i kalarepę w słupki. Wymieszaj z pokrojoną lub porwaną sałatą oraz sosem vinaigrette.

Krok 3

Malinowy sos vinaigrette: Połącz rozmrożone maliny z octem balsamicznym i musztardą. Ubijając trzepaczką powoli wlewaj oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać również miód.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem i malinowym sosem vinaigrette - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej