Spaghetti napoli z kurczakiem w sosie pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
947 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź. Pomidory pokrój w kostkę.

Krok 2

Fix rozmieszaj w garnku z 250 ml wody, dodaj łyżkę oliwy i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 3

Pierś pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4

Na koniec do sosu dodaj ugotowany makaron, plasterki kurczaka oraz pomidory. Gotowy makaron wyłóż na półmisek, posyp parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Emilia Haraszkiewicz

    Emilia Haraszkiewicz , 08.09.2017

    Super, pysze polecam ✌

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiemTradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem

Mianem sosu napoli określa się typowy włoski sos do makaronów przygotowywany na bazie pomidorów i aromatycznych przypraw, jak tymianek, oregano czy bazylia. Do sosu popularnego w południowych Włoszech dodaje się również oliwki, czasem mięso. Nieodzownym składnikiem dania jest oczywiście parmezan.Należy pamiętać, aby makaron (pszenny lub razowy) ugotować al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Sos pomidorowy przygotujesz szybko dzięki Fix Spaghetti Napoli Knorr. Treściwym dodatkiem do potrawy będzie natomiast pierś z kurczaka, usmażona wcześniej na złoto na patelni. Spaghetti napoli z kurczakiem to propozycja obiadowa dla tych, którzy chcą poczuć smak prawdziwej Italii i przygotować smaczne danie nie tracąc przy tym zbyt wiele czasu. Potrawa ta z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.