Spaghetti napoli z kurczakiem w sosie pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
947 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź. Pomidory pokrój w kostkę.

Krok 2

Fix rozmieszaj w garnku z 250 ml wody, dodaj łyżkę oliwy i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 3

Pierś pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4

Na koniec do sosu dodaj ugotowany makaron, plasterki kurczaka oraz pomidory. Gotowy makaron wyłóż na półmisek, posyp parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Emilia Haraszkiewicz

    Emilia Haraszkiewicz , 08.09.2017

    Super, pysze polecam ✌

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne spaghetti napoli z kurczakiemTradycyjne spaghetti napoli z kurczakiem

Mianem sosu napoli określa się typowy włoski sos do makaronów przygotowywany na bazie pomidorów i aromatycznych przypraw, jak tymianek, oregano czy bazylia. Do sosu popularnego w południowych Włoszech dodaje się również oliwki, czasem mięso. Nieodzownym składnikiem dania jest oczywiście parmezan.Należy pamiętać, aby makaron (pszenny lub razowy) ugotować al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Sos pomidorowy przygotujesz szybko dzięki Fix Spaghetti Napoli Knorr. Treściwym dodatkiem do potrawy będzie natomiast pierś z kurczaka, usmażona wcześniej na złoto na patelni. Spaghetti napoli z kurczakiem to propozycja obiadowa dla tych, którzy chcą poczuć smak prawdziwej Italii i przygotować smaczne danie nie tracąc przy tym zbyt wiele czasu. Potrawa ta z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.