Makaron wonton z warzywami - przepis: orientalny | Przepisy.pl pixel

Orientalny makaron z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron Wonton zalej wrzącą wodą, pozostaw pod przykryciem na 5 minut, następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.

Orientalny makaron z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa oraz czosnek pokrój w podobnej wielkości paski.

Orientalny makaron z warzywami  - Krok 2

Krok 3

W woku lub na patelni rozgrzej olej, dodaj wszystkie warzywa i smaż przez 5 minut, często mieszając.

Orientalny makaron z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj makaron.

Orientalny makaron z warzywami  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię. Podawaj posypane sezamem.

Orientalny makaron z warzywami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Inez

    Inez , 22.09.2022

    Pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalny makaron z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalny makaron z warzywami Orientalny makaron z warzywami

Orientalny makaron z warzywami to smaczne danie, które przygotujesz w prosty sposób, a do tego niezwykle szybko. Podaj je na drugie śniadanie, przekąskę podczas przyjęcia lub kolację. Pamiętaj, by po zalaniu wodą, zostawić makaron Wonton pod przykryciem na około pięć minut. Wszystkie warzywa (różnokolorową paprykę, marchewkę, cebulę) oraz czosnek pokrój w podobnej wielkości paski. Smaż je krótko w woku, często mieszając (opcjonalnie, jeśli chcesz wzbogacić danie, dodaj do tego także cukinię). Na koniec wyłóż do woka także makaron oraz wlej bulion. Posyp całość sezamem. Gotowy makaron z warzywami serwuj w drewnianych miseczkach, a zamiast sztućców połóż na stole pałeczki – taki sposób podania z pewnością podkreśli orientalny charakter potrawy. Do dekoracji użyj natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis i ewentualnie stwórz własne kombinacje smakowe – potrawę podawaj solo lub z gotowanymi na parze warzywami, na przykład brokułami. Natomiast zamiast sezamu możesz użyć miażdżonych orzeszków piniowych. Smacznego.