
Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli ugotowałeś makaron za wcześnie, zahartuj go pod zimną wodą, wymieszaj z odrobina oleju lub oliwy, a bezpośrednio przed podaniem przelej wrzątkiem lub gorącym bulionem. Sardynki możesz zastąpić tuńczykiem lub małżami ze słoiczka. Pełna dowolność.
Krok 2
Zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, wymieszaj. Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z anchois i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową. Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej