Makaron z sardynkami i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sardynkami i pomidorami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli ugotowałeś makaron za wcześnie, zahartuj go pod zimną wodą, wymieszaj z odrobina oleju lub oliwy, a bezpośrednio przed podaniem przelej wrzątkiem lub gorącym bulionem. Sardynki możesz zastąpić tuńczykiem lub małżami ze słoiczka. Pełna dowolność.

Krok 2

Zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, wymieszaj. Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z anchois i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową. Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej