Makaron z sardynkami i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sardynkami i pomidorami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli ugotowałeś makaron za wcześnie, zahartuj go pod zimną wodą, wymieszaj z odrobina oleju lub oliwy, a bezpośrednio przed podaniem przelej wrzątkiem lub gorącym bulionem. Sardynki możesz zastąpić tuńczykiem lub małżami ze słoiczka. Pełna dowolność.

Krok 2

Zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, wymieszaj. Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z anchois i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową. Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sardynkami i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej