
Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli ugotowałeś makaron za wcześnie, zahartuj go pod zimną wodą, wymieszaj z odrobina oleju lub oliwy, a bezpośrednio przed podaniem przelej wrzątkiem lub gorącym bulionem. Sardynki możesz zastąpić tuńczykiem lub małżami ze słoiczka. Pełna dowolność.
Krok 2
Zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, wymieszaj. Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z anchois i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową. Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























