Makaron chiński z ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron chiński z ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ogórki, obierz i zetrzyj w plastry na tarce. Cebulkę i szczypiorek posiekaj.

Krok 2

Rozpuść masło* w rondlu, dodaj pokrojone ogórki i posiekaną cebulę, chwilę podduś.

Krok 3

Oprósz mocno pieprzem i dodaj 300 ml wody (ok. 1,5 szklanki) oraz Fix Do potraw chińskich Knorr. Zagotuj potrawę i duś 10 minut.

Krok 4

Zalej makaron chiński gorącą wodą, odcedź i dodaj do gotującej się potrawy wraz z posiekanym szczypiorkiem. Gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem mocno skrop makaron chiński sosem sojowym. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

6

Opinie o przepisie

  • Jolanta Perz-Straga

    Jolanta Perz-Straga , 27.08.2011

    http://straga.blox.pl/2011/08/salatka-z-chinskim-makaronem.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przyprawy

    Przyprawy , 27.08.2011

    jadłam coś podobnego i mogę pochwalić:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.08.2011

    @Monika: nam smakowało! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tomanek

    Monika Tomanek , 27.08.2011

    I jak smakuje ta potrawa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasai.eu

    Kasai.eu , 27.08.2011

    Od pierwszej podróży do Chin też dodajemy ogórek prawie do wszystkiego - lekko podduszony/podsmażony świetnie się komponuje ze wszelkimi warzywkami i mięsami ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Anulka Printemps

    Anne Anulka Printemps , 27.08.2011

    Hmm ciekawy przepis trzeba będzie wybpróbować:):)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron chiński z ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej